Barnas drømmetur

I ett og et halvt år har lille Ylva (5) kjempet mot en voksende hjernesvulst. Denne helgen handler det om tog, lek og moro – sammen med 60 andre barn som enten har eller har hatt kreft. For dem er turen over Hardangervidda mye mer enn en togreise.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

 Klikk på bildet over for å se lyd- og bildeserien.

Med en stor kosekanin under hodet har Ylva krøpet godt sammen oppi togsetet og sovnet. Utenfor farer Hardangervidda forbi uten at den lille jenta våkner.

– Flott
– Å sove godt – det er blitt svært viktig for Ylva etter at hun ble syk. Stort sett våkner hun klokken tre om natten og får ikke sove igjen. Men nå, her på toget, har hun sovet i snart tre timer, forteller Cecilie Dybing, mor til Ylva. Hun er overbevist om at det er alle de flotte opplevelsene i Bergen og den rolige vuggingen fra toget som får Ylva til å sove så godt.

– Det er første gang vi er med på denne turen, og det har virkelig vært et fantastisk opplegg, både alle arrangementene i Bergen og selve togturen. Ikke bare for Ylva, men også for resten av familien, forteller Cecilie som synes det er flott at arrangørene ser verdien av å lage en tur for både det barnet som er sykt, og resten av familien.

Komme bort
Siden april 2010 har mye av hverdagen for Drøbak-familien bestått i å pleie Ylvas sykdom med sykehusopphold, undersøkelser og cellegiftbehandling. Å få komme litt bort fra det hele i noen dager og å få møte andre familier i tilsvarende situasjon, har vært et kjærkomment avbrekk.

– Det er så mange flere som blir berørt når et barn blir sykt, ikke minst søsknene. På denne turen kan også de få være med og treffe andre søsken av kreftsyke barn.

– Jeg virkelig imponert over alle dem som har stått på pinne og arbeidet for å få arrangert dette for oss som er med, vi er så takknemlige. Ja, det er bare helt utrolig!

«Jernbanefamilien»
Dette er syvende gang Jernbanepersonalets turkomité arrangerer drømmetur for familier som enten har eller har hatt et barn med kreft. Normalt arrangeres det en tur hvert fjerde år. Denne gangen er det kun tre år siden sist. Da gikk turen til Trondheim. Arrangøren representerer de fire aktørene i «jernbanefamilien»: Jernbaneverket, NSB, Mantena og Baneservice. Alt arbeidet er basert på frivillig innsats med økonomisk støtte fra ulike bidragsytere som blant annet Vålerenga Fotball, Forsvaret, Telenor og Johanniterordenen, som er verdens eldste humanitære organisasjon.

Litt bra
– Hvor mange meter over havet ligger Bergensbanens høyeste punkt? Harry Korslund, leder av Jernbanepersonalets turkomité, er i full gang med dagens spørrekonkurranse for gutter mellom åtte og tolv år. Det er høy temperatur og stemning i togets bistrovogn der de ivrige guttene konkurrerer om å vinne de mange flotte premiene som deles ut alt etter spørsmålets vanskelighetsgrad.

– Jeg vant en t-skjorte da jeg skulle svare på hva kjæresten min het. Det var jo ganske lett fordi jeg har jo ingen kjæreste! Forteller Emil Ruud (8) i sin nyvunne, gule, grandiosa t-skjorte. Han har reist med familien sin helt fra Leksvika utenfor Trondheim med nattog for å være med på denne reisen, og han har ennå ikke gått lei av å reise med tog. Det er kun et halvt år siden Emil fikk operert bort en hjernesvulst, og dette er første gang han og familien er med på et slikt arrangement.

– Egentlig er det jo litt bra også at jeg ble syk, for hvis ikke, så hadde vi jo ikke kunnet være med på denne turen, smiler den glade gutten.

Kanonvelkomst
I Bergen ble alle deltakerne fraktet med buss til hotellet på bryggen, og ingenting kunne passe bedre enn at Håkonshallen er hotellets nærmeste nabo. For der feires 750- årsjubileum. Akkompagnert av festningskanonenes salutter for kong Harald og dronning Sonja, som er blant de ærverdige gjestene i Håkonshallen denne dagen, strømmer de 250 deltakerne på «Drømmeturen» ut av bussene.

– Med slik en velkomst må jo bare turen bli kanonbra, konstaterer Korslund fornøyd. – På disse turene ønsker vi å balansere mellom nok opplegg og samtidig gi rom for at hver familie får anledning til å styre seg litt selv. Alt av turer og arrangementer dekkes av turkomiteen, også omtrent alle måltider og snacks. Vi ønsker at alle familiene her skal ha mulighet til å få være med på alt som skjer om de vil det, uavhengig av økonomi. Vi vet hvor stor økonomisk belastning det kan være for en familie å få et sykt barn, så derfor ønsker vi å la disse barna få anledning til å fråtse i opplevelser, god mat og godteri disse dagene de er med oss. Og barna har saktens fått opplevelser denne helgen der aktiviteter og omvisning på Håkonsvern, på de ulike marinefartøyene, sjøløveshow på akvariet og ikke minst togreisen over fjellet dannet rammen for drømmeturen til Bergen.

Denne artikkelen er henta fra Jernbanemagasinet nummer 7. Her kan du lese hele nummeret.