Bød på gratis verdenspremiere under nordlyset

Til dansende nordlys fikk Narvik-folk med seg en utendørs verdenspremiere på filmen «Kampen om Narvik».

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 21. desember 2022 klokken 09:39

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00

Bilde fra et torg der mange mennesker er samlet og ser mot en storskjerm.

Nordlyset spilte på lag da folk i Narvik fikk en gratis verdenspremiere utendørs på filmen "Kampen om Narvik". Foto: Kalle Punsvik, Fremover

Det skjedde i årets tredje adventshelg, og var sponset av Bane NOR. Nederst i artikkelen finner du en bildeserie fra visningen under nordlys.

Etter to års koronautsettelse, slo det godt an for Narviks befolkning å få se filmen der mye av handlingen utspant seg under krigen. Som bildet viser, skjedde det i hjertet av Narvik, med nordlyset som taus, men synlig tilskuer. Filmen høster nå god kritikk, og har kinopremiere 1. juledag.

– Da det ble tatt initiativ til å by på en gratis utendørs verdenspremiere for filmen «Kampen om Narvik», var det naturlig at også Bane NOR ble med på å støtte det sammen med andre sentrale aktører her, forteller Thor Brækkan, som er områdedirektør i Nord.

Filmen understreker hvordan Ofotbanen er sterkt tilknyttet historier både andre verdenskrig, fra den spektakulære byggingen av den og alle kulturminnene vi finner her.

Alltid vært sentral for utviklingen i nord

Han forklarer at årsaken til Tysklands angrep på Narvik var at leveransene av svensk  jernmalm via Narvik til tyske stålverk, var avgjørende for den tyske våpenindustrien.  Brækkan understreker at krigshandlingene i Narvik også er et viktig stykke norsk jernbanehistorie.

– Kampen om Narvik egentlig synonymt med kampen om Ofotbanen og Narvik havn. Ofotbanen har alltid vært en sentral i utviklingen av Narvik og er fortsatt svært viktig for befolkningen i Narvik, forklarer han.

Rik på kultur- og krigshistorie

I forbindelse med den nylige åpningen av Narvikterminalen hadde Brækkan med seg flere gjester på tur langs Ofotbanen, blant andre statssekretær Johan Vasara. Her pekte han ut områder sentrale i filmen, og i historien både fra byggingen av Ofotbanen og hendelsene under andre verdenskrig.

– En av hovedscenene i filmen er kampen om den 180 m lange Norddalsbrua. Den er godt synlig fra dagens Ofotbane, selv om togene ikke kjører her lenger. Brua ble opprinnelig bygget etter krav fra Forsvaret, for at brua skulle kunne bli sprengt ved en invasjon fra øst, forklarer Brækkan.


Publisert: 21. desember 2022 klokken 09:39

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00