Ranheim tilbake på Trønderbanens kart

Klokken 05:15 tirsdag 6. april 2021 ble det skrevet jernbanehistorie i Trøndelag. Etter 36 år gjenåpnet Ranheim stasjon for av- og påstigning av lokaltogene på Trønderbanen.

Ranheim er ett av Trondheims største vekstområder – og har nå fått sin egen jernbanestasjon. Igjen! Foto: Dag Svinsås, Bane NOR

Helt siden 1985 har togene kjørt forbi stasjonsbygningen på Ranheim stasjon. Det var derfor stor stas da stasjonen endelig kunne bli tatt i bruk igjen første dagen etter påske. Dermed har Ranheim endelig et effektivt og etterlengtet togtilbud fra Steinkjer i nord til Melhus og Ler i sør.

– Det er en sann glede for oss i SJ Norge at det nå igjen blir mulig å reise til og fra Ranheim stasjon med Trønderbanens tog. Dette vet vi har vært et stort ønske og behov helt siden persontrafikken ble nedlagt her i 1985, sier kommersiell direktør Lena Angela Nesteby i en pressemelding fra SJ Norge.

Nye lokaltogsett 

Bane NOR har bygd helt nye plattformer på stasjonen for å kunne ta i mot de nye lokaltogene som skal settes i trafikk i år.

- Det gjør vi i forbindelse med at vi nå skal få nye tog som skal trafikkere Trønderbanen. De er betydelig lengre enn de gamle og da trenger vi å tilpasse infrastrukturen med å ha litt lengre plattformer en del plasser, sier Kristin Skei, prosjektleder i Bane NOR.

05:15 stoppet Trønderbanen på veg til Stjørdal. Glade Ranheims-beboere hadde møtt opp med flagg og lys som velkomstkomite. Foto: Dag Svinsås, Bane NOR

Prikken over i-en

Ranheim stasjon har også jubileum i år og fyller hele 140 år. Stasjonen og godshuset ble tegnet av Peter Andreas Blix.

- Å få åpnet stasjonen som har vært stengt i så mange år, var prikken over i-en. Derfor ble det vedtatt at vi skulle bygge to nye sideplattformer, slik at vi kan ha togtrafikk fra begge sider, forklarer Skei, som også oppfordrer de reisende til å beregne noe ekstra tid til å gjøre seg kjent med reisemønsteret på stasjonen.

– Vi skal skilte godt på stasjonen, og de første dagene vil vi også ha mannskaper på stasjonen ved de mest trafikkerte avgangene. Sikkerheten er alltid viktig for oss, sier Skei.

Første reisende til å benytte stasjonen ble togpendleren Kristina Ryeng Simavik (26) på vei til sin jobb som kjemiingeniør ved Hylla kalkfabrikker på Røra i gamle Nord-Trøndelag. Foto: Dag Svinsås, Bane NOR