Vind og snø stoppet togene

Snøvær og sterk vind skapte utfordringer for togtrafikken flere steder i landet torsdag 2. april. Nordlandsbanen var stengt over Saltfjellet hele dagen, og Dovrebanen mellom Eidsvoll og Minnesund var også stengt i en periode.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Strabaser i snøen: Måking med håndmakt måtte til i kampen for å løsne godstoget. (Foto: Bane NOR)

I halv sekstiden torsdag morgen kjørte et nordgående godstog seg fast i snøen på Nordlandsbanen mellom Bolna og Lønsdal under vind og kraftig snøvær.

Et hjelpelokomotiv greide ikke å løsne toget, og mannskaper med spade og en tråkkemaskin ble derfor tilkalt for å rydde snø langs togsiden. Deretter ble toget delt opp og kjørt bort i puljer.

Den store, roterende snøfreseren (Beilhack) måtte ta en pause for opptining og reparasjon, men var raskt tilbake i arbeid på Saltfjellet.

- Våre mannskaper gjorde en stor innsats under krevende forhold, og strekningen over Saltfjellet kunne gjenåpnes litt før klokka tre natt til fredag, sier pressevakt Dag Svinsås i Bane NOR.

Litt før klokken 13 torsdag blåste et tre over ledningen for togenes kjørestrøm på Dovrebanen mellom Eidsvoll og Minnesund. Det ble store skader, og arbeidet med å reparere anlegget pågikk utover ettermiddagen. Strekningen ble gjenåpnet for trafikk i 18.45-tiden.

Det var varslet kraftige vindkast på Østlandet utover ettermiddagen og kvelden torsdag, og Bane NOR hadde forhøyet beredskap på flere strekninger.

Slik var situasjonen mellom Eidsvoll og Minnesund før utbedringen startet. (Foto: Amund Rasten)