Bergensbanen er åpen

Natt til torsdag 20. februar ble Bergensbanen åpnet for togtrafikk etter et omfattende ryddearbeid. Et snøras førte til at banen ble stengt i over to døgn mellom Myrdal og Ustaoset.

Rasstedet ryddes. Foto: Bane NOR

Oppdatert: Torsdag 20.02.2020, kl. 05.10

Bergensbanen er nå åpnet for togtrafikk.

Skadene som følge av snøraset var omfattende. Det traff et eldre snøoverbygg like øst for Kleven bru, og rundt 25 meter av bygget ble skadet. Kontaktledningen (som gir strøm til toget) ble revet ned på strekningen.

Onsdag ble rasstedet ryddet for snø og det ødelagte snøoverbygget ble fjernet. Strekningen som har vært stengt for trafikk ble ryddet for snø, og kontaktledningen ble reparert. Strekningen ble åpnet for togtrafikk rundt klokken 02.00 natt til torsdag. 

Arbeidsmaskinen brøytet østfra mot Finse da den kjørte seg fast i en snøfonn. Foto: Spordrift

Startet arbeidet onsdag

Onsdag morgen gav geolog og skredekspert klarsignal til å begynne å arbeide i området. Mannskapene har jobbet på spreng for å rydde rasstedet. Parallelt med dette ble jernbanen ryddet for snø fra begge sider.

Snømengdene på fjellet gjorde arbeidet med å rydde banen utfordrende, og maskinene har hatt problemer med å komme frem. Den første arbeidsmaskinen som brøytet østfra kom langt på vei, men kjørte seg fast i en 60 meter lang og 4 meter høy snøfonn ca. en kilometer øst for Finse. Mannskapet har fått maskinen løs.

Raset ble meldt litt før kl. 13.30 mandag 17. februar. Det traff et eldre snøoverbygg like øst for Kleven bru, og rundt 25 meter av bygget ble skadet. Kontaktledningen ble revet ned på strekningen.

Tirsdag var skredfaren så stor at det ikke var forsvarlig å sende mannskaper og maskiner inn i området. Tirsdag ettermiddag gikk man i gang med snørydding fra Ål mot Haugastøl. Det ble også mobilisert ekstra snøryddingsmaskiner fra Østlandet i tillegg til snøfresere og ploger som allerede var tilgjengelig på Bergensbanen.

Snøraset traff et snøoverbygg. Foto: Spordrift

Slik så det ut på rasstedet da mannskapet kom frem onsdag. Foto: Spordrift

Mellom Geilo og Ustaoset ligger det opptil 3 meter snø i sporet. Foto: Spordrift

Snøryddingen er i gang mellom Geilo og Ustaoset. Foto: Spordrift.

Snøraset traff omtrent midt på snøoverbygget midt i bildet. Dronefoto: Skred AS

Et passasjertog fra Oslo måtte snu på Hallingskeid mandag. Slik så det ut da det kom til Geilo. Foto: Spordrift.