Middelalderparken blir ny
En utendørs utstilling gir en smakebit på hvordan den nye Middelalderparken i Oslo vil bli. Bane NOR, Riksantikvaren og Oslo kommune samarbeider om den historiske byutviklingen og landskapsplanen som er utgangspunktet for utstillingen.

- Når vi planlegger og bygger jernbane for fremtiden, er det i et samspill mellom forskjellige parter i samfunnet. Utbyggingen av Follobanen er et tydelig eksempel på det viktige samspillet, sa Stine B. Ilebrekke Undrum, konserndirektør i Bane NOR, da hun åpnet popup-utstillingen «Middelalderparken inn i fremtiden» i Middelalderparken i dag.
Utstillingen viser blant annet hvordan parken skal ryddes for parkering og bygg – og med jernbanespor under bakken hvordan grøntområdet til parken skal bli nær dobbelt så stort.
Nå skal terrenget i Middelalderparken tilbakeføres og i den nye landskapsplanen for Middelalderparken fremgår det hva Bane NORs bidrag blant annet skal være:
- Terreng ned mot vannspeilet
- Terreng tilpasset et amfi med sitteplasser
- Aktivitetsplass
- Ridderturneringsbanen tilbakeføres
- Vestre strete og Clemensallmenningen blir historiske gangveier
- Østre strete blir mer moderne gangvei med grus
Gammel historie i et nytt landskap
Flere landskapsarkitekter har deltatt i konkurranse om parkens utforming – og Bane NOR har tidlig invitert naboer og andre interesserte til idédugnad. Rambøll har fått oppdraget som omfatter prosjektering for utforming og opparbeidelse av terrenget i Middelalderparken, der altså sluttresultatet skal blir en park med landskapsarkitektur som et viktig og synlig fag.
Middelalderparken inn i fremtiden
Riksantikvaren, Oslo kommune og Bane NOR har samarbeidet om den historiske byutviklingen og landskapsplanen som er utgangspunktet for utstillingen som publikum nå fritt kan besiktige i Middelalderparken. Etter flere år med anleggsarbeid gir utstillingen en smakebit på hvordan Middelalderparken skal bli et område for både historie og fremtid.
Pop-utstillingen gir også et innblikk i hvordan utbyggingen av høyhastighetsbanen mellom Oslo-Ski, Follobanen, har gitt ny kunnskap om middelalderen, og hvordan jernbanen som er bygd under Middelalderparken har gitt mer plass til parken som formidlingssted og nærpark.
- I Follobaneprosjektet har arkeologene avdekket mange nye hemmeligheter om livet i hovedstaden. Den nye parken vil gi oss muligheten til å formidle historien om Oslo i middelalderen, til glede for hele Oslo by.», sa riksantikvar Hanna Geiran som også deltok på poup-utstillingen i Middelalderparken.
Popup-utstillingen «Middelalderparken inn i fremtiden» står i Middelalderparken ut oktober 2020, og kan fritt besiktiges av publikum. |