Bergensbanen åpnet etter avsporing

Et godstog sporet av øst for Finse natt til onsdag 15. april og sperret sporet over høyfjellet i nesten et døgn. Etter et krevende arbeid med berging og reparasjoner kunne høyfjellsstrekningen åpnes for trafikk like før midnatt.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Godstoget sporet av ved utgangen av Gråskallen tunnel som ikke kan sees på bildet, og kjørte et stykke før det stanset. (Foto: Morten Nesbø)

Oppdatert 16. april kl. 07.00

Strekningen Finse-Haugastøl ble åpnet for trafikk igjen like før midnatt natt til torsdag. Onsdag ble godstoget som hadde sporet av, trukket vestover til Finse, og arbeidstoget som kjørte seg fast var også løs fra snøen. Arbeidet med å utbedre skadene på sporet ble forsinket av svært dårlig vær. Snøfreser holdt strekningen åpen foran første tog og videre utover natten. 

***

Avsporingen ble registrert av Bane NORs trafikkstyringssentral klokken 00.37 natt til onsdag. Godstoget var på vei vestover mot Bergen og sporet av med én aksling på lokomotivet like vest for Gråskallen tunnel. Tunnelen ligger om lag 12 kilometer øst for Finse. Ingen personer ble skadet.

På sporet igjen

Bergingstog, snøfreser og flere arbeidstog rykket ut fra både øst- og vestsiden av fjellet. Rundt klokken 13 lyktes de i å løfte godstoget tilbake på skinnene.

– De vil nå trekke godstoget inn til Finse stasjon slik at arbeidstogene kan passere. Deretter starter arbeidet med å rydde snø og få oversikt over skadene, sier banesjef Bjørn Skauge i Bane NOR.

Meldinger fra skadestedet tyder på at det er en del skader på sporet, mens kontaktledningen ser intakt ut. Onsdag ettermiddag er været relativt bra på fjellet, men det er meldt stiv kuling og kraftig snøfokk til kvelden. 

Alternativ transport

Ingen persontog står og venter på å komme over fjellet. Som følge av koronasituasjonen kjører Vy bare to tog i døgnet hver vei mellom Oslo og Bergen mot normalt fire avganger. Vy organiserer alternativ transport for de oppsatte togene. Informasjon om hver avgang finnes på Vys nettside og i Vy-appen. Godstogene har en ekstra viktig rolle for tiden med å frakte mat og medisiner over fjellet.

– Våre medarbeidere og entreprenører jobber for fullt til banen er i orden igjen. Vi får også god hjelp av Røde Kors. Siden vi ikke har noen detaljer om skadeomfanget, er det for tidlig å anslå når strekningen kan åpne for trafikk. sier Skauge.

Et arbeidstog kjørte seg fast i den våte, tunge snøen øst for havaristen. (Foto: Bane NOR)