Første steg mot fremtidens trafikkstyring

23. januar 2020 ble trafikkstyringssentralen Sør-Vest i Bergen formelt åpnet av statssekretær Anders B. Werp i Samferdselsdepartementet. – En historisk dag for jernbanen, og starten på noe større, sier konserndirektør Bjørn Kristiansen.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Statssekretær Anders W. Werp klipper seg inn på den nye trafikkstyringssentralen Sør-Vest i Bergen. Kunde- og trafikkdirektør Bjørn Kristiansen (venstre) og trafikkssjef Tom Kristian Dahle holder båndet. Helt til høyre ser vi ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen.Foto: Ingunn Halvorsen.

Aldri før har jernbanen opplevd det som skjedde natt til 1. januar 2020 i Bergen, Kristiansand og Stavanger. Sammenslåing av tre sentraler på jernbanen i Sør-Norge er en historisk endring i måten trafikkstyringen har utviklet seg på de siste 30 årene.

Togtrafikken på Sørlandsbanen og Bergensbanen (inkludert Arendalsbanen og Flåmsbana) styres og overvåkes nå fra vår nye sentral i Bergen.

Med denne sentralen blir det lettere for Bane NOR å ta i bruk et nytt signalsystem på Bergensbanen om noen år. Nytt signalsystem innebærer også et nytt system for trafikkstyring. Til sammen vil dette gi flere fordeler til både togselskap og reisende:

  • Raskere og bedre informasjon om togtrafikken
  • Bedre planlegging og enklere justering av ruteplaner.
  • Raskere håndtering av uforutsette hendelser på jernbanen
  • Standardisering av teknologien vi bruker

Inne på sentralen. Ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen, statssekretær Anders B. Werp og trafikksjef Tom Kristian Dahle. Foto: Ingunn Halvorsen.

Om noen år skal vi kun ha tre sentraler for hele jernbanenettet: Bergen, Oslo og Trondheim. Det skal hjelpe oss til å bli bedre for våre kunder, togselskap og reisende.

– En ny organisering av trafikkstyringen på jernbanen vil hjelpe oss til å bli bedre for våre kunder. Interessen som andre jernbaneland viser for det vi gjør i Norge tyder på at vi er på riktig vei. Med sentralen Sør-Vest har vi tatt det første steget inn i fremtiden, og jeg gleder meg veldig til det som kommer de neste årene, sier Kunde- og trafikkdirektør Bjørn Kristiansen.

Ny sentral, nytt felleskap

For å markere at togtrafikken på Sørlandsbanen styres nå fra Bergen, fikk Anders B. Werp, statssekretæren i Samferdselsdepartementet, lov til å stille et signal for et lokaltog som kjørte fra Stavanger stasjon i retning Nærbø.

– Siden 2008 har vi økt bevilgningene på jernbanen med cirka 80 prosent, noe som viser hvor viktig jernbanen er for regjeringen. Det gleder meg å se hva Bane NOR får gjort med disse midlene, spesielt når det bidrar til at jernbanen blir bedre for de reisende, kommenterte statssekretæren.

Trafikksjef i Sør-Vest Tom Kristian Dahle gleder seg til å lede videre en sentral som nå samler alt nødvendig fagkompetansen på ett sted, og der de ansatte ser frem til å ta i bruk ny teknologi.

– Vi har sett frem til denne dagen, for den markerer en modernisering som vi har lengtet etter og gledet oss til. Aldri mer skal noen av våre operative ansatte i sentralen sitte alene på jobb. Nå skal vi danne et miljø, bygge en kultur og gjøre oss klare for fremtiden, sier Tom.