Bane NOR har økt beredskap på Bergensbanen

Mye nedbør og sterk vind gjør at Bane NOR har innført oransje beredskap på Bergensbanen over høyfjellet. Ekstra mannskap og maskiner er i sving for å holde banen åpen.

De kraftige Beilhack-snøfreserne er viktige for beredskapen på Bergensbanen. (Arkivfoto: Ingunn Halvorsen)

Oppdatert: 22.02.2020, kl. 14:00

Strekningen mellom Myrdal og Ustaoset er åpen igjen. Veldig store snømengder og dårlig vær gjør det krevende å holde strekningen fri for snø. Dette medfører forsinkelser for de fleste togene som skal fra Bergen til Oslo, eller motsatt vei, i dag. Vi beklager ulempene dette medfører og anbefaler de reisende å følge med på Vys nettside eller app for informasjon om sin reise. 

Meteorologene har varslet en tøff helg på høyfjellet i Sør-Norge, og snøskredvarselet for Hardangervidda står fredag på nivå 4, stor snøskredfare.

Bane NOR er godt forberedt med både mannskap og maskiner på været som er meldt. De to store Beilhack-snøfreserne kjører i turnus over fjellet, og en av maskinene som vi lånte fra Østlandet blir på Bergensbanen til over helgen.

Fredag formiddag har Bane NOR innført oransje beredskap på strekningen mellom Haugastøl og Mjølfjell. Dette betyr at det blir kjørt hyppigere befaringer over fjellet enn vanlig, og brøytemaskiner rydder sporet før hvert passasjertog. Mannskapene holder ekstra oppsikt med terrenget langs banen med tanke på ras. Vi har også stor nytte av to medarbeidere som er stasjonert på Finse og har oversikt over lokale forhold og hvor det er behov for snørydding til enhver tid.

– Vi følger vær- og skredvarsler tett gjennom helgen og vurderer trafikken fortløpende i samråd med Vy og godsselskapene. Målet vårt er å holde banen åpen, men blir det uforsvarlig å sende tog over, tar vi selvfølgelig konsekvensene av det, sier pressevakt Liv Tone Otterholt.

Skal du reise med Bergensbanen? Kontakt Vy for informasjon om billetter og rutetider.

Bergensbanen var stengt i to og et halvt døgn etter et snøras mellom Myrdal og Hallingskeid mandag. Natt til torsdag 20. februar ble strekningen åpnet for trafikk etter et omfattende ryddearbeid. 

– Mannskapene fra entreprenør Spordrift gjorde en formidabel innsats i forbindelse med raset. Dette er erfarne folk som kjenner banen og høyfjellet ut og inn, og som står på for at passasjerer og gods skal komme frem uansett vær, sier Otterholt.