Signalproblemet på Østfoldbanen er endelig funnet og reparert

Feilsøkingen på Østfoldbanen, som har pågått siden starten av august, er over. Feilen er utbedret og togene går igjen som normalt.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Siden sommerens arbeid på Østfoldbanen ble ferdig i starten av august, har det vært en feil ved Bækkelaget, som har ført til innstilte tog og forsinkelser. Problemet ble oppdaget da vi skulle starte opp trafikken igjen 5. august. Nå er feilen funnet og utbedret. 

– Jeg er veldig glad for at vi fant feilen, som vi fant natt til i dag, slik at togene kan gå som normalt igjen på Østfoldbanen. Det tok oss lang tid å finne den. Det var en feil som var relatert til sikringsanlegget, og vi må være helt sikre på at alt fungerer før vi kan sette på tog. Hvorfor det tok så lang tid, det må vi ha en evaluering av. Det er jobbet hardt og kontinuerlig for å få løst dette, men vi beklager selvsagt overfor passasjerene som har blitt rammet. Nå må vi jobbe videre med å se på hvordan dette ikke skal skje igjen senere, sier Gorm Frimannslund, konsernsjef i Bane NOR.

Krevende feil

Dette har vært en type feil som er svært krevende å lokalisere. Feilen har ført til at signalsystemet får informasjon om at det er tog i sporet, selv om dette ikke er tilfelle. Det fører til at systemet gir rødt lys. Av sikkerhetsmessige hensyn har vi derfor ikke kunnet la togene kjøre.

- Vi har jobbet for fullt med alle nødvendige ressurser for å finne ut av dette. Det har vært gjort systematisk feilsøk på den måten at man tester ut en og en ting av gangen for å se om det avdekker rotårsaken. Det tar tid i et komplekst jernbanesystem, sier Vibeke Aarnes, konserndirektør Infrastruktur, Bane NOR.

Uværet på torsdag

I tillegg til signalfeilen førte uværet som herjet Sør-Norge torsdag morgen, til lynnedslag flere steder, blant annet på Østfoldbanen. Dette førte til feil på fjernstyringen. Alle feilene etter uværet ble utbedret samme dag.

Endre tekststørrelsen ved å holde Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac) og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.