Lærling med internasjonal erfaring

19 år gamle Adam Rotnes går i lære hos Bane NOR for å bli banemontør. I tre måneder har han byttet ut sitt ordinære stasjoneringssted på Fauske med – Berlin.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Tok sjansen: – Det er verre å sitte igjen og angre på at du ikke prøvde, sier Adam Rotnes. (Foto: Privat)

Etter å ha funnet informasjon på fylkeskommunens nettsider, var det Adam selv som tok initiativ og sendte søknad gjennom Erasmus Plus, som er EUs program for internasjonalisering av utdanningen. Han fikk også god hjelp av Opplæringskontoret for jernbanesektoren.

– Det skader ikke å prøve

– Jeg syntes det hørtes spennende ut å ta deler av utdanningen i utlandet, og jeg hadde ikke reist på en god stund, så jeg tenkte - det skader ikke å prøve, sier Adam.

Adams veiledere i Bane NOR var også positive. For å forsikre seg om at programmet ved opplæringssenteret i Berlin passet Adam, reiste Trond Birger Andreassen fra Linjen i Fauske til Berlin i november og sjekket tilbudet. Bane NOR har også hatt en lærling på samme sted tidligere og hadde gode erfaringer.

Dermed var alt klart, og Adam startet i praksis i Berlin 4. januar og skal hjem igjen til Norge 4. mars.

– Det er et spenstig sprang fra lille Fauske til Berlin, men det du lærer og gjør i Fauske er akkurat det samme som læres og gjøres andre, mye større steder, sier Tor Magne Andreassen, rådgiver ved utdanningsavdelingen i Nordland Fylkeskommune. Han påpeker også at det er viktig å få internasjonal erfaring når man jobber i et internasjonalt yrke.

Vokser på oppholdet

I Berlin får Adam en kombinasjon av teori og praksis på et opplæringssenter for jernbanefaget. Han sier det mer teoribasert i Berlin enn i Norge, men til tross for at det til tider er tungt og vanskelig, ser han nytten av det han lærer og det hjelper på motivasjonen. I tillegg bor han for seg selv i en liten leilighet og får smakt litt på hvordan det er å klare seg på egen hånd.

– Det er veldig lærerikt og jeg føler jeg vokser mye som person, sier han.

Adam forteller at han har fått meldinger fra kollegene i Fauske som er nysgjerrige på hvordan det går i Berlin, noe han synes er veldig hyggelig. Adam forteller at arbeidsmiljøet kombinert med en variert hverdag er noe han setter stor pris på, og som gjør at han trives som banemontørlærling.

Både i Norge og Berlin er læretiden en blanding av teori og praksis. (Foto: Privat)

Erasmus Plus

Trond Birger Andreassen ved Bane NOR i Fauske er kjempefornøyd med samarbeidet med utdanningsavdelingen i Nordland Fylkeskommune, Opplæringskontoret for jernbanefag og Erasmus Plus-programmet. Dette gjør at Adam blant annet får dekket oppholdet og gjorde valget om å dra til Berlin enda lettere.

Erasmus Plus er EUs program for blant annet utdanning og opplæring. Målet er å bedre samarbeid mellom utdanning/opplæring og arbeidsliv, og å øke kvaliteten på opplæringen. Det betyr at en kan få økonomisk støtte til å være lærling i andre europeiske land.

Daglig leder på Opplæringskontoret for jernbanesektoren, Harald Eide Galtung, forteller at det foreløpig ikke er mange fra jernbanesektoren som har benyttet seg av tilbudet. Adam er den tredje i løpet av ca. fem år.

Galtung opplyser at lærlinger som er over 18 år og har gått minimum seks måneder i lære, kan søke programmet.

– Det er nyttig å se hvordan arbeidslivet fungerer i andre land og å knytte kontakter. Diskutér med din arbeidsgiver og ta kontakt med oss, så skal vi undersøke mulighetene, sier han.

Lærling i Bane NOR

Når Adam vender tilbake til Norge, fortsetter han læretiden i Bane NOR. Som banemontørlærling varer den i to år, og det er en kombinasjon av opplæring lokalt og på Norsk jernbaneskole på Grorud i Oslo. I Fauske får han tett oppfølging av veileder og mulighet til å arbeide sammen med erfarne fagarbeidere.

Her kan du se en kort film om å være lærling i banemontørfaget.

Bane NOR er landets største lærlingvirksomhet innen jernbanefag og har læreplasser over hele landet. På denne siden finner du mer informasjon.  Søknadsfristen for 2019 er fredag 1. mars.

På nettsidene til Opplæringskontoret for jernbanesektoren finner du blant annet mer informasjon om de ulike banefagene og oversikt over læreplasser i andre virksomheter.