Bane NOR gir kunst til folket

Siden oppstarten som Nordens utstilling for samtidskunst i 1998 har Momentum i Moss seilet opp som en av de største utstillingene for samtidskunst i Norden. I årets biennale spiller spuntveggen i Moss en hovedrolle!

Bane NOR har etablert tre kunstpaneler á 50 meter x 4 meter langs spuntveggen i Moss. Første kunstner ut til å dekorere veggen er Pauline Fondevila under Momentum-biennalen.

Momentum10, som åpnet dørene lørdag, har fått tittelen «The Emotional Exhibition». Og lite vekker mer følelser i Øsfoldbyen enn Bane NORs utbyggingsprosjekt. 

- Bane NORs dobbeltspor-prosjekt i Moss ønsker å gi noe positivt tilbake til folket. I fjor satt vi opp en 720 meter lang spuntvegg langs havna som mange mener er stygg å se på. Vi har tatt disse signalene på alvor og ønsker nå å bidra til å gjøre denne veggen litt mer spennende i årene som kommer. Vi har derfor bestemt oss for å utsmykke veggen med kunst. Tre store 50 meter brede og 4 meter høye flater er montert opp på veggen, og disse vil rotere ulik kunst i årene som kommer. Dette er et samarbeid med Punkt Ø og Momentums samtidskunst-utstilling, sier Nina Kjønigsen, kommunikasjonsansvarlig for prosjektet Nytt dobbeltspor Sandbukta-Moss-Såstad.

- Dette er den første og eneste spuntveggen i Norge Bane NOR har utsmykket med kunst, legger hun til.

- Det er viktig å tenke litt utenfor boksen av og til, og kanskje inspirere andre til å gjøre det samme. Kunst er kunst og det er lov å tenke og tolke den som man vil, men jeg håper det bidrar til noe positivt og kanskje inspirerer til nye diskusjoner for de som ser den, sier hun.

Den første kunstneren ut er franske Pauline Fondevila. Hennes verk heter "A wall that is a song, that is a dream, that is a world.” Hun har skrevet en barnesang som disse setningene er hentet ut ifra og hennes kunst skal også vises på seilbåter i Mossesundet de neste dagene. Hennes visjon er noe lekent, noe optimistisk. «Vinden blåser opp»--noe er på gang, det er forandring i vente. «Vi leker med fiskene» og «Vi synger med fuglene» handler om nærhet til sjø og natur, til å drømme seg bort, om bevegelse og en reise. Hun har hentet inspirasjon fra enkle tegninger fra Samekultur og inkorporert båter, fisker og sjø i tegningene sine.

- Koblingen mot vårt prosjekt er i så måte ganske fin. Byen Moss opplever nå store forandringer på ulike nivåer og mange har vært gjennom en tung periode. Dette kan også sees som en reise. Nå er det på tide å løfte blikket, finne humøret og optimismen for fremtiden. Moss har så mye å glede seg over, sier Kjønigsen.

Bane NOR i Moss har jobbet med dette prosjektet snart et år og har fått gode innspill fra samarbeidspartnere i Moss kommune, byjubileumskomiteen (Moss feirer 300 årsjubileum i 2020, samtidig som Moss slår seg sammen med Rygge). Planen for spuntveggen og disse tre flatene er å rullere ulik kunst i årene som kommer. Spunten vil bli stående fram til rundt 2025 når det nye stasjonsanlegget er ferdigstilt.

 

Kunst i det offentlige rom

Både Momentum-sjef Dag Aak Sveinar og mosseordfører Hanne Tollerud understreker at Momentums store fortrinn er at den i så stor grad tar kunsten ut i det offentlige rom.

- Momentum har blitt veldig populær, og en viktig grunn er det samspillet man får når man har kunst inne i kunsthaller samtidig som den er så fremtredende i det offentlige rom, det skaper en helt egen dynamikk, mener Dag Sveinar, direktør i Punkt Ø.

- Moss er en kunstby og Momentum-biennalen betyr mye for folk i Moss. Det har blitt en del av stoltheten vår og har gjennom årene blitt en institusjon. Og det at man bringer kunsten ut i byen funker veldig bra. Da bringer man kunsten ut til mange som ikke ellers oppsøker kunstutstillinger, sier ordfører Hanne Tollerud.

 

Se video: https://www.facebook.com/banenormoss/videos/884868145185652/