Norsk Lyspris til Holmestrand stasjon og sykkelhotellet på Oslo S

Holmestrand stasjon ble kåret til beste utendørsprosjekt og sykkelhotellet på Oslo S til beste innendørsprosjekt da Norsk Lyspris ble utdelt 21. november.

- Belysningskonseptet for Holmestrand stasjon fremhever og understreker prosjektets uvanlige arkitektur og unike utforming, skriver juryen. (Foto: Tomasz Majewski)

Norsk Lyspris, som deles ut av bransjeorganisasjonen Lyskultur, skal sette fokus på gode og innovative lysprosjekter i Norge ved å fremheve spennende, veldesignede og velutførte prosjekter. Prisutdelingen fant sted under Lysets dag på DogA i Oslo.

Det er Rambøll som har vært rådgiver, arkitekt og ansvarlig for lysdesign på begge de prisvinnende prosjektene. 

Holmestrand stasjon

Prisen for «beste utendørsprosjekt» ble vunnet av Holmestrand stasjon som inngikk i dobbeltsporprosjektet Holm-Nykirke og ble åpnet før jul i 2016. Juryen skriver dette i sin begrunnelse: 

«Belysningskonseptet for Holmestrand stasjon fremhever og understreker prosjektets uvanlige arkitektur og unike utforming. Materialbruk for stasjonshallen og tunnelene er videreført til utendørsmiljøet og bruk av betong, cortenstål og tilsvarende fargebruk er gjennomgående.

Her har en ikke latt seg friste til å flombelyse, men har belyst de riktige delene: Det er lys der en trenger sikkerhetssone og det er ikke i tvil om hvor du skal gå. Lyset er gjemt men samtidig ser det lyst ut i luften rundt og godt vertikalt lys gjør det lett å se hvem du møter i området. Lyset er integrert på mange måter og kombinerer mange fag i en veldig god gjennomføring. Belysning av plassen er veldig fin og lyset fra mastene gjør seg veldig bra mot betongen.»

Norsk Lyspris er den tredje utmerkelsen som Holmestrand stasjon har blitt tildelt etter åpningen i november 2016. I november 2017 vant stasjonen Betongtavlen 2017, og i oktober 2018 fikk prosjektet hedrende omtale da Vakre vegers pris ble delt ut.   

Prosjektsjef Knut Edmund Knutsen i Bane NOR synes det er stas at prosjektet har fått nok en utmerkelse.

- Vi har jobbet mye med lyssetting fordi det har vært en viktig del av stasjonsutformingen, både innvendig og utvendig. Da er det ekstra gøy at det har blitt lagt merke til og at vi har fått en pris for jobben som er gjort, sier Knutsen.

– Lysdesignet gir en følelse av trygghet og harmoni som gjør brukeren glad, skriver juryen om sykkelhotellet på Oslo S. (Foto: Rambøll)

Sykkelhotellet på Oslo S

Klassen for «beste innendørsprosjekt» ble vunnet av dette sykkelhotellet, med plass til 160 sykler, som er etablert og driftes av Oslo kommune i samarbeid med Bane NOR, som leier ut lokalene. Åpningen var i desember 2017

Juryen skriver dette i sin begrunnelse for tildelingen: 

«Dypt innfelt mellom trespiler er diffuse lyslinjer plassert i et harmonisk, men tilfeldig mønster. Lysbildet er dynamisk og mønsteret endres kontinuerlig slik at de parkerte syklene som bakbelyses av veggenes nedre del, fremstår i tydelig kontrast og gir lysspill på gulvet. Løsningen med en kombinasjon av trespiler og LED-linjer i en varm tone fremhever og styrker treets materialitet.

Her er det gjort veldig mye ut av lite, det er enkelt men fullt av dimensjoner som gir en følelse av trygghet og harmoni som gjør brukeren glad. Grafisk og arkitektonisk er dette et utrolig sterkt prosjekt som vitner om et godt samarbeid mellom arkitekt og lysdesigner. Lysdesignet skaper et virkelig fint rom som ser ut til å virke mer åpent enn det er, og gir verdighet til en hverdagslig funksjon.»

I 2015 ble Lysprisen tildelt Østbanehallen og prosjektet Høvik stasjon