Full snøberedskap i sør

Torsdag 15. februar er det igjen varslet store nedbørsmengder over Sørlandet. Bane NOR har alt av mannskaper og maskiner ute for å ta unna.

Brøyting på Numedalsbanen. Foto: Martin Birkeland Ulleberg/Bane NOR

- Vi har over 100 mann og 11 snøbrøytemaskiner i beredskap, sier Områdedirektør Stian Wesøy i Bane NOR.

Mannskapene har de siste dagene vært ute og brøytet/frest opp på snø på Sørlandsbanen. På Numedalsbanen har man ryddet 51 planoverganger natt til torsdag. Plattformer på stasjoner vest for Kristiansand er i natt også ryddet. Fortsatt hersker det litt usikkerhet om nedbøren kommer som regn eller snø i området, men det verste er nesten tung snø, sier Wesøy: 

-  Tung snø fører til at trær og greiner faller over sporet eller kontaktledningene. Vi har de to siste årene brukt 34 millioner på vegetasjonsrydding i område Sør. Men når det kommer flere omganger med snø, kan ny vegetasjon legge seg over sporet.

I tillegg kan strømmangel føre til at kommunikasjonen med mannskaper og tog faller ut, og da stanses togtrafikken av sikkerhetshensyn. Strømmangel fører også til at varmelementer i sporveksel ikke fungerer, og at de ikke lar seg styre.  

Snøberedskapen er tilpasset en normalvinter, men snømengdene denne vinteren må vi nok 10 år tilbake for å finne tilsvarende, sier Wesøy. 

Slik skal det se ut ! Foto: Per Østebø/Bane NOR