Baner vei for jenter i Bane NOR

Den første kvinnelige signalmontøren hos Bane NOR i Oslo, Andrine Jensen Sunde (20), har avlagt og bestått fagprøven med glans.

Andrine Jensen Sunde er en av svært få kvinnelige signalmontører på jernbanen. (Foto: Cathrine Riis-Ulsbøl)


- Jenter, bare hopp i det!  Slik lyder oppfordringen fra Andrine, som ikke har angret på valget som førte henne inn i det mannsdominerte yrket som signalmontør. Selv om veien frem til fagbrev har vært litt tilfeldig, er ikke Andrine i tvil om at hun er på riktig sted akkurat nå. Og det er fortsatt mye igjen å lære, mener hun.

- Det er mange forskjellige anlegg som skal læres, så det blir fortsatt mange dager på kurs, forteller jenta som nettopp har lagt bak seg tre uker med eksamen før hun fikk fagbrevet i hånda.

Søkte lærlingplass

Det hele startet med at telemarksjenta var utplassert hos en elektriker i arbeidsuka på ungdomsskolen. Der fikk hun den første gnisten og likte det såpass godt at det ble elektrofag da veien videre skulle velges.

- Da jeg søkte lærlingplass søkte jeg egentlig ganske bredt og ble innkalt til intervju her i Oslo. Jeg hadde jo ikke tenkt at jeg skulle flytte fra Bø, eller holde på med jernbane, men nå er jeg altså her, smiler hun.

Arbeidsoppgavene hun skal gi seg i kast med er drift, vedlikehold, feilretting og montering av ulike typer signalanlegg. Andrine går inn en turnus sammen med flere erfarne montører, men som eneste kvinne.

- Jeg har jo jobbet ute i anleggene før, men da sammen med veileder. Nå skal jeg jobbe mer selvstendig, forteller hun. Etter to og et halvt år som lærling har hun fått prøve seg på mye og lært mye teori.

- Men det er ingen fare å spørre om hjelp. Her stiller alle opp om man har et spørsmål eller to, sier Andrine Jensen Sunde.