- Snarvei over skinnene er livsfarlig

Antall skiturister som beveger seg for nær jernbanen har økt de siste årene. Dette er livsfarlig og kan føre til dødsulykker nå i påskeferien.

Et vanlig syn for brøytemannskapene på Bergensbanen, her mellom Ustaoset og Tunga den 29. desember. (Foto: Bane NOR)

På Bergensbanen har Jon Hermann Rivenes, faggruppeleder for Linjen Hardangervidda i Bane NOR, registrert flere slike tilfeller denne vinteren.

- Folk skal selvfølgelig benytte seg av den flotte naturen vår, men vi må be folk vise aktsomhet når de beveger seg i nærheten av sporet. Togene kommer stille om vinteren. Det kan komme et godstog på 700 tonn uten at man hører det, sier Rivenes.

Stopp, se og lytt

Stig Moen, banesjef for Rørosbanen, oppfordrer også folk om å være varsomme:

- Kommer man på ski til et jernbanespor er det ikke lov å gå langs sporet eller krysse vilkårlig. Krysning er kun tillatt der det er etablerte planoverganger med skilt. Man skal stoppe, se og lytte etter tog, samt gjøre en rask krysning av planovergangen, sier han.

I tillegg til godkjente planoverganger kan man selvsagt også krysse over tunneler, under bruer og via underganger.

Frykter en ulykke

Guro Torpe, banesjef for den østlige delen av Bergensbanen, tror ikke at alle er klar over farene:

- Vi frykter at det skal skje en ulykke. Skiløpere som krysser sporet ute i terreng er et vanlig syn for lokomotivførere på Bergensbanen. Det kan være fristende å ta en snarvei til hytta eller turmålet, men følgene kan bli tragiske, sier hun. 

Mange tiltak

Bane NOR gjør mange tiltak for å opplyse publikum om farene som forebyggende kampanjer, skilting og gjennom kontakt med media. Nytt av året er en animasjonsvideo som markedsføres aktivt på sosiale medier for å opplyse om farene.

  • Tog kan komme når som helst, også utenom rutene.
  • Tog kommer stille, spesielt i snø.
  • Tog kan ikke svinge unna.
  • Tog kommer fort, ofte over 100 kilometer i timen, som gir toget en bremselengde på inntil én kilometer.