Skiløpere risikerer livet langs jernbanen

De krysser rett over togskinnene eller går på tur langs sporet gjennom trange fjellskjæringer. Bane NOR frykter ulykker med skiløpere i påskeferien.

Mellom Ustaoset og Haugastøl har en skiløper gått tett på jernbanesporet i flere kilometer. Foto: Ingunn Halvorsen/Bane NORSkiløpere som krysser sporet ute i terrenget er et vanlig syn for lokomotivførere på Bergensbanen.

- Vi frykter at det kan skje en ulykke, og oppfordrer alle som skal på ski i vinter til å ta risikoen alvorlig. Våre folk ser skispor på langs og tvers av jernbanen hver eneste dag om vinteren. Det kan være fristende å ta en snarvei til hytta eller turmålet, men følgene kan bli tragiske, sier banesjef Guro Torpe. Hun har ansvar for den østlige delen av Bergensbanen.

40 tog i døgnet

Høyfjellsdelen av Bergensbanen er særlig utsatt for farlige kryssinger i vinter- og påskeferien. På Finse passerer mellom 30 og 40 tog i døgnet i opptil 70 kilometer i timen. Mellom stasjonene kan farten komme opp i 160 kilometer i timen.

- Mange er nok ikke klar over hvor fort og stille et tog kommer. Vi har hatt dødsulykker tidligere, og etter hvert mange nestenulykker. For lokomotivførerne er slike hendelser en stor påkjenning, selv om skiløperen kommer seg unna, sier Bjørn Skauge. Han er banesjef for den vestlige delen av Bergensbanen, hvor særlig området rundt Mjølfjell er utsatt for farlige kryssinger.

Flere tog enn rutene viser

Banesjefene minner om at en ikke kan bruke togtabellen for å vite når det er trygt å krysse jernbanen. Tabellen inneholder kun passasjertog og ikke godstog eller arbeidstog.

Hvis det kommer mye snø, vil høye brøytekanter gjøre det enda farligere og mer uoversiktlig langs jernbanesporet. Å krysse sporet er også ulovlig, og kan bli politianmeldt.

Fakta om tog og risiko

  • Tog kan komme når som helst, også utenom rutene.
  • Tog kommer fort, ofte i over 100 kilometer i timen.
  • Tog kommer stille, spesielt i snø.
  • Tog kan ikke svinge unna.
  • Tog har lang bremselengde: I 100 km i timen trenger det inntil 1 kilometer for å stoppe.

Slik kan du krysse

  • På godkjente planoverganger
  • Over fjellet der toget går i tunnel

Før du krysser en planovergang: Stopp, se og lytt etter tog. Unngå lyd på øret. Hold god avstand til master og ledninger.