Feil i kommunikasjonssystem ga full stans

En feil i Jernbaneverkets overføringsnett for datakommunikasjon førte til full stans i togtrafikken på Østlandet mandag. Feilen førte til en langvarig trafikkstans, men ble rettet klokken 13.35.

Det betyr at togtrafikken kom i gang igjen fra klokka 13.36, men med betydelige forsinkelser.  Det tar noe tid før alle togrutene kan komme i gjenge, men trafikken vil etter hvert normalisere seg. Ettermiddagsrushet vil dermed kunne gå, men med noen forsinkelser fortsatt.

- Vi fikk i formiddag en omfattende transmisjonsfeil, forklarer leder i Jernbaneverkets signal- og teleavdeling, Sverre Kjenne. Først fikk vi trafikken igang igjen en kort periode, men det viste seg at årsaken til problemet ikke var funnet og feilen kom tilbake. Etter omfattende feilsøking ble feilen lokalisert og viste seg å ligge i et problem med redundans, det vil si at feilen oppsto i det som i utgangspunktet skal forhindre at en feil skaper store konsekvenser. 

-Vi kan bare beklage og forsikre om at alle prosedyrer nå vil bli gjennomgått på nytt og at vi tar slike feil svært alvorlig, sier Kjenne. Jernbaneverket vil gå gjennom og kartlegge både direkte og baneforliggende årsaker til feilen i transmisjonsnettet. det vil også bli laget en rapport om saken når alle fakta er undersøkt. 

Når det oppstår feil i kommunikasjonssystemene kan det av sikkerhetsmessige grunner ikke kjøres tog.