Ny tømmerterminal åpnet på Follum

Denne uken åpnet Viken Skog sin nye tømmerterminal på Follum ved Hønefoss. Planen er å sende 100.000 kubikkmeter tømmer fra terminalen det første året.

Styreleder i Viken Skog, Olav Breivik (til venstre) og Helge Nordby fra fylkesmannen i Buskerud holdt snora som ble kuttet over med øks av ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen. <strong> Foto: Linda Strømsod, Viken Skog </strong>

Tømmertransporten med tog er i stadig vekst. Viken Skog, som er Norges største skogeiersamvirke, åpnet denne uken sin nybygde terminal på Follum ved Hønefoss. Terminalen ligger inne på området til tidligere Norske Skog Follum. Der er det bygd 500 meter med nye jernbanespor, mye av materiellet er brukt om igjen fra sporene som lå ved tidligere Follums anlegg. Det er også investert i en avansert målestasjon for tømmer slik terminalen kan holdes åpen hele døgnet. Viken Skog har investert om lag fem millioner kroner i den nye tømmerterminalen.

- Det har stor betydning for skogfylket Buskerud med en slik tømmerterminal i hjertet av skog-Norge, sier styreleder i Viken Skog, Olav Breivik.

Ett tømmertog består av 22-23 vogner og kan laste opptil 1350 kubikkmeter tømmer. Togene fra Follum vil den første tiden gå til Saugbruksforeningen i Halden med massevirke. 100.000 kubikkmeter tømmer på jernbane i året tilsvarer mer enn 2500 tømmerbillass som i dette tilfellet ville kjørt gjennom Oslo.

Togene kjøres av det svenske selskapet TX Logistik og terminalen skal driftes av Elling Tuft Transport AS.

Her kastes det første tømmertoget opp på den nye Follum tømmerterminal. (Foto: Frode Skogstad)