Målrettet innsats for bedre tilgjengelighet

Jernbaneverket jobber med en rekke tiltak for å gjøre tilgjengeligheten til stasjonene bedre for alle brukere. I år skal det gjennomføres slike tiltak på 30 stasjoner.

Nyinnlagt planovergang av typen "Velostrail" på Larvik stasjon. <strong> Foto: Terje Apenes</strong>
-Et tiltak som på flere av stasjonene våre gir god effekt er å bedre atkomsten til plattformene ved å gjennomføre tiltak på planovergangene, opplyser Helle Toft i Jernbaneverkets stasjonsenhet. – På flere stasjoner er overgangen mellom plattformene det eneste hinderet for at vi kan klassifisere stasjonene som «tilgjengelig».  Problemet med planovergangene mellom plattformene er ofte at de er vanskelige å forsere for personer som bruker rullestol eller rullator, da åpningen mellom skinne og planovergangslemmen midt i sporet gjør at hjulene kan kjøre seg fast.

Derfor bytter Jernbaneverket nå ut mellomstykket på slike planoverganger med en spesiell type som fjerner dette mellomrommet. Åpningen som må være der er på denne typen erstattet av gummi som slipper toghjulets flens gjennom, og samtidig tetter mellom skinne og overgangslem. Dermed er planovergangen brukbar for alle.

I 2014 ble planovergangene på Rena og Tynset stasjoner på Rørosbanen utbedret på denne måten, og for kort tid siden skjedde det samme på Larvik stasjon på Vestfoldbanen.