Togturisme på Ofotbanen

I Narvik satses det nå på å utvikle Ofotbanen til et viktig reiselivsprodukt. –Ofotbanen er svært etterspurt blant turistene, sier Harald Kuraas i Visit Narvik AS.

Katterat stasjon benyttes ved ulike arrangermenter. Her markeres "Kulturminnedagen". <strong> Foto: Njål Svingheim</strong>  
Ofotbanen er kåret til en av Europas vakreste togreiser og nå har reiselivet i Narvik-regionen fått med seg Innovasjon Norge på å gjøre Ofotbanen og området rundt den til et førsteklasses reiselivsprodukt.

-Ofotbanen er årsaken til at stadig flere cruiseskip anløper Narvik, sier Harald Kuraas. -Vi tilbyr nå en helhetlig opplevelse for turistene der banen står i sentrum. - Alt er ennå ikke helt klart, men i løpet av kort tid vil vi starte markedsføringen. Vi merker en betydelig etterspørsel etter turer med Ofotbanen blant våre besøkende, forteller Kuraas.

Rundtur


Opplegget blir at turistene tilbys en pakke der dagen starter på Ofotens museum hvor man får et historisk tilbakemblikk på Narviks spennende historie, det blir også vist film før man går på toget hvor man får profesjonell guiding på turen oppover banen. Visit Narvik, med støtte fra Innovasjon Norge, kjøper daglig faste plasser på Ofotbanens ordinære persontog. På den måten tar ikke turistsatsingen opp ekstra kapasitet på den tett trafikkerte banen. Togturen går opp til Katterat stasjon der det er guiding, film og informasjon om det svært spesielle stedets jernbane,- kultur,- og krigshistorie. Så er det en fantastisk fottur gjennom dramatisk natur ned den gamle rallarveien til Rombaksbotn hvor turistene hentes med hurtiggående båt og får en fjordopplevelse på veien ut igjen til Narvik. Man kan også velge å ta toget tilbake igjen til byen.

- Med på laget for å få til satsingen er Rombaksbotn grunneier- og brukerlag, Narvik Opplevelser, Innovasjon Norge og Jernbaneverket. Jernbaneverket ønsker at Katterat stasjon blir et besøksmål. Stasjonen, stasjonshagen og stasjonsanlegget har gjennomgått en omfattende restaurering som en del av Jernbaneverkets kulturminnearbeid.

Det jobbes også med planer om vinterturisme, der Ofotbanens tog kalles “Nordlystoget”. Med svensk Lappland nær ved og fjord og fjell langs baner tror vi dette skal kunne treffe mange også vinterstid, sier reiselivslederen i Narvik.

Det er en spesiell atmosfære på Katterat. Nå blir stedet en del av et reiselivsprodukt med støtte fra Innovasjon Norge. <strong>Foto: Njål Svingheim</strong> 
Det er en spesiell atmosfære på Katterat. Nå blir stedet en del av et reiselivsprodukt med støtte fra Innovasjon Norge. (Foto: Njål Svingheim)