Hektisk byggevirksomhet på Østre linje

Togene på Østre linje står stille i hele 11 uker denne sommeren. Strekningen Ski-Mysen åpner igjen 8. september.

Stille er det imidlertid ikke på de fem stasjonene på østre linje som nå gjennomgår en total forvandling.

Fra Askim. Foto: Britt Johanne Wang.

Askim er en av fem stasjoner hvor det gjøres store forbedringer mens banen er stengt. Her ser vi byggegropa for den nye publikumsundergangen mellom spor 1 og 2, og her nede kan det bli varmt om dagen. Lørdag ble det målt 56 grader i sola, og på armeringsjernet viste termometeret hele 72 grader!

Kråkstad stasjon. Foto: Britt Johanne Wang.

På Kråkstad stasjon bygges det spor, og er den første stasjonen som er klar for pakkmaskin. I den forbindelse holdes planovergangen periodevis stengt og omkjøring skiltes.

Fra Tomter stasjon. Foto: Britt Johanne Wang

På Tomter har vi en musikalsk nabo som har brukt den gamle, og altfor korte perrongen som et av sine innslag. Nå må imidlertid Ingrid Bjørnov skrive om sangen sin, eller kanskje skrive en ny?

Melkestasjonen ved Spydeberg stasjon. Foto: Britt Johanne Wang.

Spydeberg stasjon moderniseres, men ikke omgivelsene. Tett på den nye perrongen står melkestasjonen, en bygning som for lengt er tatt ut av tjeneste. Hva som videre skjer med den noe vaklende bygningen, er uklart. Det som er sikkert, er at Jernbaneverket gjerder forsvarlig for å sikre at reisende ikke kommer i kontakt med bygget.


 

Total forvandling

Neste år står første ERTMS-strekning klar. Det haster med å bygge opp drift- og forvaltning, og det er travelt for dem som i dag legger premissene for fremtidens jernbanehverdag.  Som en del av landets første ERTMS-strekning bygges fem stasjoner om på Østre linje.

Byggetid: Fra mars til ultimo november.  21. juni til 7. september er sommerens langbrudd.
Antall mann/kvinner i arbeid er på det meste ca. 350 stk.
Produksjon: 2,7 mill. kr pr døgn i hele langbruddet.
Pris: 285 mill.
Antall stasjoner: 5
Entreprenør: Leif Grimsrud AS
Masseforflytning i mengde estimert for prosjektet: 65.000 kubikkmeter.