Ballonger kan stanse toget

Heliumsballonger kan stoppe togtrafikken. Jernbaneverket oppfordrer deg til å holde godt tak i ballongen på 17. mai, og helst ikke ta med ballonger til stasjonen.

Heliumsballonger i togenes kjørestrøm har i tidligere år stanset togtrafikken i forbindelse med 17. mai-feiringen. 

- Ballonger hører jo med på 17.mai, men for jernbanen kan de skape problemer, sier banesjef Guttorm Moss i Stor-Oslo. Vi ber derfor om at heliumsballonger ikke tas med på toget og på togstasjonene. 

Årsaken til dette er at heliumsballonger normalt er laget i aluminium.  Når ballongen møter kjørestrømmen på 16 000 volt blir det overslag, og i de verste tilfellene smelter ledningen. Dette fører til togstans, og reparasjonene kan være tidkrevende.


- Vi setter opp plakater som en påminnelse på Oslo S og på Nationaltheatret, sier stasjonsansvarlig Jonn Eggerud. I tillegg har vi ekstra beredskap på stasjonene som følger med på eventuelle ballonger på avveie. 

På Oslo S blir det også sendt ut melding over høyttaler om å unngå ballonger på plattformen. Jernbaneverket håper årets tiltak vil redusere faren for stans, og ønsker alle en god 17. mai.