Toget kom tilbake til Notodden

Notodden stasjon ble 9. juni offisielt gjenåpnet av NSBs nye togsett FLIRT på en skikkelig jernbanedag for telemarkingene. Jernbaneverket har brukt 38 millioner på gjenreisningen av stasjonen etter ekstremflommen i 2011.

Jernbaneverket, NSB og Norske Museumstog feiret dagen med åpen dag på Notodden og i Skien. Publikum strømmet til begge steder, og muligheten for tur med FLIRT og veterantog lokket mange med. Dermed ble åpningen av Notodden stasjon og banestrekningen feiret i begge ender av Bratsberg – og Tinnosbanen.

Et fullstappet FLIRT klipper snora på Notodden. Foto: Trude Isaksen/ Jernbaneverket.


Et fullsatt veterantog av spente telemarkinger reiste kl 12 fra Notodden for å møte fremtidens tog på Nordagutu. Returen skjedde med NSBs Flirt som gjenåpnet stasjonen ved å “klippe snora” ved innkjøringen til Notodden. Ikke bare kom toget tilbake til Notodden, men det tok også med seg oppholdsvær og solgløtt etter en kraftig regnbyge. Det gledet de flere hundre som deltok på Notodden.


Dagen ble markert med taler fra blant annet banedirektør Per Magne Mathisen, ordfører i Notodden Jørn Christensen, strekningsleder i NSB Erik Storhaug, seksjonssjef hos Riksantikvaren Alexander Ytterborg, samferdselsutvalget i Telemark samt Notodden Utvikling AS.

 
I Skien møtte mange opp for å kikke på NSBs vedlikeholdshall, samt for å kjøre gratisturer på Bratsbergbanen mellom Skien og Porsgrunn med FLIRT-toget. Jernbaneverket hadde stand for å fortelle om de store prosjektene på Vestfoldbanen.

Fakta om gjenoppbyggingen på Notodden:
Stasjonen ble ødelagt i en voldsom flom 24. juni 2011. Det måtte til 2000 lastebillass med masser, seks kilometer med kabler og 640 meter nye skinner for å få Notodden stasjon gjenreist. Totalt kostet dette 38 millioner. Jernbaneverket har også fullført fjernstyring på strekningen Notodden-Hjuksebø mens banen var stengt. Mandag 11. juni starter togtrafikken opp igjen til Notodden - men som før har togene stoppested på Notodden kollektivterminal.

 
Fullt av folk på Notodden jernbanestasjon. Foto: Trude Isaksen/ Jernbaneverket.

  

Veterantoget var fullsatt på vei ut fra Notodden klokka tolv, og det ble kjørt ekstratur senere på ettermiddagen tur-retur Nordagutu. Foto: Trude Isaksen/ Jernbaneverket.