Kongsvingerbanen 150 år

Lørdag 29. september feirer Jernbaneverket, NSB og kommunene 150 år med Kongsvingerbanen. Det blir fest på stasjonene, damptoget Caroline kjører jubileumstur og NSB stiller med FLIRT.

Kommunene Skedsmo, Fet, Sørum, Nes, Sør-Odal og Kongsvinger slår på stortromma og feirer banen med innholdsrike festprogram. Norges eldste, kjørbare damptog Caroline har med gjester og passasjerer fra Lillestrøm til Kongsvinger, og NSB kjører visningstur med FLIRT.

Caroline eies av Norsk Jernbanemuseum og ble bygd til Kongsvingerbanens åpning. Jubileumsdagen byr derfor på en sjelden anledning til å se Norges mest moderne tog NSB FLIRT sammen med Norges eldste tog.

Underveis spenner programmet fra musikk, utstillinger, skuespill, dans og taler. Besøkende på de ulike stasjonene kan oppleve alt fra torghandel, foredrag, matservering – avhengig av det lokale programmet. På Sørumsand blir det togtur med Tertitten og gratis frokost til de 500 første, og på Kongsvinger minitogtur med Knertitten. Festen avsluttes på Kongsvinger med Levi Henriksen, Thomas Mååarud og Bra landsens folk og kake til de 500 første kl 14.

Les fullt program.


Caroline ble bygd for Kongsvingerbanen, og nå kommer hun hjem til festen. Foto: Torbjøprn Heide.Fakta om Kongsvingerbanen:
- 79 km lang Lillestrøm-Kongsvinger
- Åpnet 3. oktober 1862 av Kong Karl
- Hele banen har god kvalitet etter storprosjekter innen fornyelse
- Timesavganger fra Kongsvinger til Oslo etter ruteendring desember 2012
- Et kryssingsspor under bygging
- Utvidelser av Norsenga, Norges største tømmerterminal
- Bygging av utvidet togparkering på Kongsvinger for nye FLIRT tog starter ved nyttår