Nordlandsbanen stengt i vel en uke ved Lønsdal

Nordlandsbanen over Saltfjellet vil være stengt i om lag en uke mens utbedringsarbeidene etter det store raset ved Lønsdal pågår. -Arbeidene vil pågå døgnet rundt til banen kan åpnes igjen, sier banesjef Jan Birger Almåsbro. Men jobben er stor.

  Det vil ta ca en uke å bygge ny jernbanefylling på rasstedet sør for Lønsdal. <strong> Foto: Eivind Hegbom</strong>
 
Det er ett stort ras og to mindre utglidninger i samme område, like sør for Lønsdal stasjon på Saltfjellet som må utbedres. Det var også noen mindre utglidninger på strekningen Lønsdal - Røkland, men disse er ferdig reparert. Det store raset gikk på ettermiddagen 16.mai.

Rekordvarme i mai


-Vi har ikke opplevd liknende brå snøsmelting her tidligere, sier banesjef Jan Birger Almåsbro på Nordlandsbanen.

Temperaturer på mer enn 20 varmegrader høyt til fjells i mai er sjelden kost. Dette satte så stor fart i snøsmeltingen at det oppsto en stor rasfare i fjellet i hele Nord-Norge.

 Sør for Lønsdal antas det at en sørpedemning lenger opp i fjellet plutselig ga etter og sendte store vannmengder ned mot jernbanen og veien. Der raset gikk går det normalt bare en liten bekk under sporet, og vannmengdene bygde seg raskt så høyt opp at jernbanefyllingen ga etter. Nordlandsbanen var da stengt på grunn av rasfare.

Ny steinfylling


-Vi anslår at vi må fylle inn igjen ca 5500 kubikkmeter stein på dette stedet og med de to andre utglidningene blir det ca 7000 kubikkmeter stein som må på plass sier Almåsbro. Arbeidene med å bygge anleggsvei for steintransportene er i full gang og jobben med å bygge ny jernbanefylling av stein vil pågå kontinuerlig fram til sporet igjen er på plass. Stein kan heldigvis hentes i nærliggende pukkverk. Det legges nå inn en ny og langt større stikkrenne på stedet sammen med nytt overvannsløp. -Slike hendelser gir oss mye erfaring og understreker viktigheten av å være føre var ved brå endringer i været, sier banesjefen.

Inntil banen åpnes igjen kjøres det busser mellom stasjonene Dunderland og Rognan for persontogene. Godstrafikken går til og fra Mo i Rana.

 Utglidning ved Lønsdal på grunn av mye vann i jernbanefyllinga.(Foto: Per Thomas Risvoll)