Møte med vinterfjellet

Jernbaneverkets mannskaper kjemper daglig en kamp mot naturkreftene på høyfjellet, en kamp som har pågått hver vinter i 100 år siden Bergensbanen åpnet. Nylig tok jernbanedirektør Elisabeth Enger turen over Bergensbanens høyfjellsstrekning i ruskevær. Hun er imponert over den innsatsen som hver dag legges ned for å holde den viktige banen åpen for folk og gods.

Menneskene blir små foran den store Beilhack-plogen. (Foto: Bjørn Løne)
Jernbanedirektøren ble med på den store roterende plogen av typen Beilhack på turen fra Myrdal over fjellet til Haugastøl og tilbake. –Dette var virkelig en opplevelse, men det var ikke mye å se, -alt var bare hvitt utenom tunnelene, sier Elisabeth Enger.  - Vi befant oss midt inne i snøkavet hele tiden, men det var utrolig morsomt å oppleve hvordan den svære maskinen tok seg fram og hvordan den ble manøvrert av de to førerne, forteller hun. Det virket som en skikkelig konsentrasjonsjobb, Beilhacken har et imponerende instrumentpanel. Derfra styres framdrift, snøfreserne og bredden det skal ryddes i. Under maskinen er det også en sporrenser. Beilhacken kan rydde i 5,8 meters bredde på det meste og det kreves kjennskap til hver meter av høyfjellstrekningen for å kjøre den.

Terje Reime og Alf Reime, som sto for henholdsvis- lokfører- og plogførerjobben denne dagen, tok seg som vanlig fram gjennom gjennom snøfokk og ruskevær i riktig tid for at morgenens første tog skulle kunne kjøre trygt over fjellet. Veiene var da stengt over fjellet   men toget  kunne komme seg trygt og presist over..

I vinterhalvåret blir Bergensbanens høyfjellstrekning ryddet for snø og inspisert for is og rasfare hver dag før første persontog. Snøryddingen foregår med utgangspunkt fra både Myrdal og Geilo stasjoner. I tillegg er det alltid stasjonert en egen snøkoordinator som har vakt på Finse for å rapportere om værutviklingen.
Jernbanedirektør Elisabeth Enger (tv) ble sammen med plan- og utredningsdirektør Anita Skauge med på snørydding på Bergensbanens høyfjellstrekning. En opplevelse de ikke glemmer med første. (Foto: Bjørn Løne)