Kjerringa med staven møtte jubileumstoget

Hakadal stasjon var med flagg, bjørkeris, blomster, melkespann, høyballer og kjerrer pyntet til fest. Sammen med dansegrupper, teatertablåer, blåseorkester, utkledde og fremmøtte ble det en tidsriktig koloritt og en oppmerksomhet som passer seg en livskraftig 100-åring.

Rett og slett folksomt på Hakadal stasjon denne dagen. Foto Ronald Holmstrøm.

Ordfører Mette Tønder i Nittedal kommune ønsket velkommen til festdag i jernbanens tegn. Hun talte om de første ideene i 1873 om jernbane fram til Gjøvik og hvilke traseer man så for seg. Men verken jernbane fra romeriksbygdene eller Groruddalen vant fram, det gjorde alternativet gjennom Maridalen. Jernbanen til Nittedal var ikke bare en viktig forbindelse til hovedstaden, men også en åpning til Vest-Norge, og bare en båttur unna lå Stor-Britannia.

Mette Tønder avsluttet talen med å framføre diktet ”Nerver av stål”, skrevet for anledningen.

Nerver af Staal:

Et fliked Blad på Verdens Træ,
der hedder Moder Norge.
Der bredes Nærver nu, av Staal,
der slukker vaare Sorge

Et Næt af Liv, en fin Structur
der lætter Slit og Streven
En Hest paa hundre Ton af Jærn
med livlig Larm Og Leven

Den pruster mod en Fremtidsdrøm
Saa grænseløs og fri
Og Togets Fløite spilder flot
sin vakre Elegi…

Finn Evensen

Kakene forsvant i ekspressfart
Feiringen av Bergensbanens 100års-jubileum er det største arrangementet i Nittedal kommune i kulturminneåret.

- Til sammen har det vært 40 til 50 aktører på stasjonen. Aktørene kommer fra skoleklasser, kommunens kulturskole, husflidslaget og en teatergruppe. Vi har leid inn en profesjonell regissør for å sy sammen det hele. Hvor mange som har møtt opp på stasjonen i dag, tør jeg ikke si. Vi hadde håpet at 200-300 skulle komme, men frukten og grønnsakene og de tusen kakestykkene var borte på ti minutter. Det tyder på at det var mange ganger flere personer enn det vi hadde håpet på som var til stede. Jeg er glad det toget kom en hverdag i arbeidstida, sier en sliten og utladet person i arrangementskomiteen. Han tør ikke drømme om hvor mange som ville ha kommet dersom dette hadde skjedd en helgedag.

Etter all oppmerksomheten på Hakadal stasjon kunne veterantoget endelig puste og stønne seg rolig videre før det ble møtt med oppmerksomhet på Roa.


Kjartan Kvernsveen hjelper barnehagebarna opp i lokomotivet. Foto Ronald Holmstrøm.