Passasjertog på Numedalsbanen

I anledning Numedalsbanens 80-årsmarkering kjøres det passasjertog på strekningen Kongsberg - Flesberg - Rollag fredag 7., lørdag 8., og søndag 9.september. Det kjøres både veterantog med damplokomotiv og dieselmotorvogner. Jernbaneverket bemanner stasjonene Flesberg og Rollag denne helgen for å ta seg av trafikkstyringen.

Så langt som hit til Rødberg kan det ikke lenger kjøres tog, men opp til Rollag blir det togtrafikk 7-9.september. Ved Rødberg delte jernbanen og riksvegen brua over Uvdalselva. Foto: Njål SvingheimPersontrafikken på Numedalsbanen ble lagt ned fra 1.januar 1989 og strekningen Rollag - Rødberg ble helt nedlagt. Hele banen er 92 kilometer lang, men strekningen fra Kongsberg opp til Rollag (47 km) er beholdt for godstrafikk. Fra Flesberg blir det i perioder kjørt tømmertog og fra Svene kjøres det pukktog, men det er svært sjelden av det blir kjørt persontog på den 80 år gamle banen. (Se link til Numedalsbanens venner for rutetabeller).


Numedalsbanen ble i sin tid bygget primært for å frakte utstyr til de store kraftanleggene ved Rødberg. (Noreanleggene). Banen er rustet opp til 18 tonns akseltrykk på strekningen Kongsberg - Rollag.

Togets dag på Jernbanemuseet søndag

 Ved Norsk Jernbanemuseum på Hamar blir det arrangert togets dag søndag 9/9. Det vil være mulig å reise med tog fra Hamar stasjon til Museet og det blir blant annet flere damplok i virksomhet.