Oslo S i orden igjen

Jernbaneverkets tekniske systemer ble meldt i orden igjen klokken 17.50 onsdag kveld 28/11. Togtrafikken vil gradvis komme i gang igjen fram mot klokka 21, og det ventes normal drift torsdag morgen 29/11.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Togtrafikken kommer gradvis i gang igjen over Oslo Sentralstasjon utover onsdag kveld 28/11. Fra torsdag morgen ventes trafikken å gå som normalt igjen etter brannen. (Arkivfoto: Njål Svingheim)Oppdatert kl 18.00
Togtrafikken vil utover onsdag kveld gradvis bli gjenopptatt og normalisert. Etter at det oppsto brann i sentrale kabelanlegg på Oslo S natt til onsdag 28/11, måtte all togtrafikk på det sentrale Østlandet innstilles. Det er første gang at jernbanen i Norge har blitt utsatt for en så omfattende trafikkstans som følge av brann eller teknisk svikt.


Jernbaneverket fikk onsdag ettermiddag etter hvert tilbake strømmen på sine sambands- og fjernstyringsanlegg i Oslo etter brannen. Man var forsiktige med å tidfeste når togtrafikken kunne gjenopptas fordi Jernbaneverket først ville foreta driftsprøver av alle anlegg. Det er gjennomføret et grundig kratleggingsarbeid av skadene før togtrafikken kunne komme i gang igjen. Det er bragt på rene at brannen oppsto i høyspentkabler tilhørende Hafslund. Kablene går under Oslo Sentralstasjon. Brannen utviklet meget sterk varme og dette førte til store skader på en mengde andre kabler i samme område. Disse kablene brukes blant annet til Jernbaneverkets trafikkstyrings- sambands- og informasjonssystemer. Dermed ble det umulig å styre togtrafikken på Østlandet.

Brannen rammet dermed onsdag ettermiddag alle lokaltog på Østlandet unntatt strekningen Drammen - Kongsberg. Den rammet alle regiontog på Østlandet unntatt strekningen Drammen - Skien. Sørlandsbanens tog sørfra snudde i Kongsberg eller Drammen, Bergensbanens tog vestfra snudde på Nesbyen og Dovrebanens tog snudde på Ringebu. Det gikk heller ikke tog på Østfold.- Kongsvinger, - Gjøvik og Rørosbanen.

Lokaltogene på Jærbanen, Vossebanen, i Trøndelag og på Nordlandsbanen ble ikke berørt av feilene i Oslo-området. Fjerntog på Nordlandsbanen gikk også som normalt.

Jernbaneverket beklager på det sterkeste den situasjonen som oppsto som følge av brannen. Fra torsdag morgen regner man altså med at togtrafikken skal gå som normalt igjen.

Store skader i kabelanleggene under Oslo S som følge av brannen som oppsto i Hafslunds høyspentkabler natt til 28/11. (Foto: Jernbaneverket)