Kongsvingerbanen fyller 150 år

Lørdag 29. september feires banen med en historisk togtur fra Lillestrøm til Kongsvinger. Med damptog, NSBs nye togsett FLIRT og folkefest på stasjonene, er det duket for togfest for å feire Kongsvingerbanens fortid og fremtid.

Venter på å komme hjem til Kongsvingerbanen: Caroline med karettoget. Foto: Norsk Jernbanemuseum.Jernbane­verket, NSB og kommunene Skedsmo, Fet, Sørum, Nes, Sør-Odal og Kongsvinger samarbeider om feiringen.
- Siden åpningen i 1862 har Kongsvingerbanen hatt stor betydning som ferdselsåre for både pendlere og gods, sier Svein Horrisland, kommunikasjonsdirektør i Jernbaneverket.
- Sammen med kommunene og NSB vil vi feire en bane som er gammel, men i god stand, og som fremfor alt har en viktig rolle for fremtiden.
 
Caroline kommer «hjem»
Det 151 år gamle damplokomotivet Caroline ble bygget til Kongsvingerbanen. Til daglig står hun på Hamar i eie av Norsk Jernbanemuseum. Til jubileet kommer hun «hjem» til Kongsvingerbanen.

Caroline frakter publikum og inviterte gjester fra Lillestrøm og til Kongsvinger- Underveis stopper hun på Fet, Sørumsand, Årnes og Skarnes før Kongsvinger. Kommunene steller i stand fest på stasjonene, og både utstillinger, musikere, teatertablåer og liv på stasjonene står på planen. Og alle kommer raskt og sikkert tilbake med NSBs nye togsett FLIRT etter endt arrangement på Kongsvinger.
 
Arrangementet starter på Lillestrøm kl. 08, og Caroline er fremme på Kongsvinger ca kl 13.  Norsk Jernbanemuseum selger billetter til turen, og billettsalget starter 14. september.