Historie

 • Flåmsbana 75 år

  I 2016 er det 75 år siden Flåmsbana åpnet for ordinær drift. I februar 1944 gikk de første persontogene på den bratte 20 kilometer lange sidebanen til Bergensbanen fra Myrdal til Flåm. Det tok 18 år å bygge banen.

 • Jernbanehistorie

  La oss ta en reise tilbake i tid og se på landets jernbaner for mer enn 100 år siden. I 1905, ved unionsoppløsningen, var allerede jernbanen mer enn 50 år år gammel i Norge.

 • Historisk oversikt

  I 1854 fikk Norge sin første jernbane. Hovedbanen var 68 kilometer lang og gikk fra Kristiania til Eidsvoll. Dette er faktisk den samme strekningen som også har landets mest moderne jernbane, Gardermobanen som åpnet i sin helhet i 1999.

 • Kulturminner

  Når Bane NOR drifter, vedlikeholder eller bygger ut infrastruktur, kommer vi i berøring med kulturminner fra egen eller andre sektorer. Bane NOR skal ta hensyn til og sikre kulturminner slik at de kan oppleves av nåværende og kommende generasjoner. Jernbanen regnes med blant de tekniske kulturminnene. Vern, drift, vedlikehold og formidling av slike kulturminner krever høy og spesialisert kompetanse.

 • Ny salongvogn

  Nygammel vogn skal gi mer plass i Kulinariske togreiser.

  ingressbilde
 • Dovrebanen Otta-Dombås 100 år

  Fredag 5. desember 1913 var det offisiell åpning av strekningen Otta-Dombås på Dovrebanen. Lørdag 6. desember 1913 kom den ordinære togtrafikken i gang. Lørdag 7. desember 2013 - markerer Jernbaneverket i samarbeid med Norsk Jernbanemuseum, Dovre kommune, Sel kommune og NSB at det er 100 år siden denne strekningen ble åpnet.

  Dovre stasjon
 • Utstilling på Jernbanemuseet: 'Jernbanen sett med kvinneøyne'

  Jernbane som fenomen oser av maskulinitet; fysisk styrke, sot, røyk, olje, diesel, fart, spenning, fare, brummende motorer, mekanikk, teknikk, hardt metall og mørke uniformer. I jernbanens snart 160-årige historie har kvinner mesteparten av tida fylt anonyme og “usynlige“ funksjoner på kontorene, i kantinene, i brakkene og i rengjøringen.

 • Sørlandsbanen 75 år til Kristiansand

  21.juni 2013 er det 75 år siden Sørlandsbanen åpnet fram til Kristiansand. Banen til Sørlandets hovedstad hadde da blitt åpnet i biter sørover fra Kongsberg helt fra 1920. Sørlandsbanen ble den første lange hovedstrekningen som fikk elektrisk drift hele veien.

 • Ofotbanen 110 år

  15. november 1902 stod generaldirektør Nordström fra Statens Järnvägar på Riksgrensen og koblet sammen den svenske Malmbanan med den norske Ofotbanen.

 • Kongsvingerbanen fyller 150 år

  Lørdag 29. september feires banen med en historisk togtur fra Lillestrøm til Kongsvinger. Med damptog, NSBs nye togsett FLIRT og folkefest på stasjonene, er det duket for togfest for å feire Kongsvingerbanens fortid og fremtid.