Jernbanemagasinet banner
Togreisen

Til julebyen

Bli med på en annerledes togreise – til julebyen.

Nissetog: Kaja Henriksen Nesse (t.v.) og bestevenninna Julie Thu fikk hver sin fakkel i nissetoget i Egersund. Mamma Kine Henriksen og Kajas lillesøster Maren nyter den magiske stemningen i julebyen. Alle foto: Jan Inge Haga

Det er en kald formiddag på en hektisk førjulslørdag i Sandnes sentrum. Bilene jakter parkering, slitne skuldre drar på tunge bæreposer og kredittkortene går varme. For Kaja Henriksen Nesse, lillesøster Maren og bestevenninna Julie Thu blir dagen annerledes. I julekalenderen har nemlig jentene fått i gave å reise til julebyen. Nå venter de utålmodig på perrongen der toget fra Stavanger tar dem videre til Egersund. Mamma Kine Henriksen har tatt på seg ansvaret for å ta med seg alle tre til den lille trehusbyen for å besøke den idylliske julemessa. Julebyen er blitt en tradisjon for mange på Nord-Jæren. For hvis folk ikke er i julestemning før de besøker julebyen, så er de det i alle fall på reisen hjem. Forhåpentligvis varer det hele jula. 
  – Jeg har aldri tatt toget før, jeg, utbryter Maren Henriksen Nesse (7 år). 
  – Å, jeg har gledet meg. Bil er jo så kjedelig. På toget skjer det mye mer, fortsetter storesøster Kaja. Hun har bare tatt toget én gang tidligere – på langtur til Oslo. 

Togturen: Folk fra hele Stavangerregionen tar hvert år toget til Egersund for å besøke julebyen. Julie Thu (t.v.) reiser med Kaja Henriksen Nesse, moren Kine Henriksen og lille­søsteren Maren.

Tuuuuuuuut. Overkonduktør Gunn Elin Blum Hestetun vifter med flagget og går ut av toget mens vognene fylles opp. Det er allerede trangt om plassen. Dørene lukkes. 
  – Det er svært travelt i den perioden Julebyen holder åpent. Folk reiser fra alle stasjonene på Jærbanen mot Egersund, og vi setter inn ekstra tog. Det er helt klart den travleste tiden i året for oss som jobber på toget, forteller hun. 
  Den årlige Julebyen arrangeres i Egersund to langhelger før jul. Folk kommer hit strømmende fra hele distriktet. Fulle tog og hoteller er helt vanlig under arrangementet når hele 50 000 mennesker leter etter den magiske julestemningen. 
  – Det er veldig kjekt å jobbe her i denne førjulstiden. Folk er i godt humør, og vi har mange barnevogner og barnefamilier, smiler Blum Hestetun, mens hun haster fram og tilbake for å klippe billetter. Selv har hun jobbet på Jærbanen siden 2009. 
  – Jeg stortrives i jobben. Det er helt perfekt for meg som er så glad i mennesker og kontakt.

På toget. – På doen er det bare knapper! Julie er imponert når hun sjekker ut forholdene på toget.  
  – Det var plass til begge to der inne, sier Maren, som hang seg på omvisningsrunden.
  Mens toget suser gjennom det vakre Jærlands-skapet, legger det bak seg små vann som så vidt fryser til. Gjennom vinduene skimtes folketomme strender og bølger som kaster seg innover den harde sand. Vintersola står lavt i horisonten. Etter en liten time stanser toget i Egersund. 
  Passasjerene strømmer ut av vognene og går i skytteltrafikk inn mot byen. Etter ti minutters spasertur kommer den lille trekirka til syne. Det er bak kirka magien åpenbarer seg. Boder, lys, nisser og kalde kinn møter det store juletreet, dekket med røde kuler, sløyfer og masse lys. 
  – Wow, sier Maren når hun ser juletreet. 
  Kine tar med seg barna for å kjøpe grøt i en av bodene. I grøtboden står Aud Sæstad og rører grøt. 
  – Jeg har vært med i alle år, og jeg gleder meg alltid til julebyen. For meg er dette dugnadsarbeid for foreningen Zonta. Vi samler inn penger til kvinner og barn i u-land. Det er et bra prosjekt, men det er også veldig gøy å bli med i julebyen.  Jeg tror hele Egersund er med på en eller annen måte, ler hun, mens hun fortsetter å røre i grytene. 

FAKTA

Julebyen Egersund

Arrangeres to lang­helger før jul
Åpnet for første gang i 2004
Autentisk marked med ekte julemagi
50 000 besøkende årlig, mange reiser med Jærbanen
Julemarked, konserter, musikk

Ekte varer. Julepynt, kunst, tvinnede hjerter, treskjæring, nisseglass og glassblåserkunst er bare noe av alt det vakre folk kan handle i julebyen. 
  – Her er det verken bling-bling eller plastic fantastic, sier Sem Hadland, markedssjef i julebyen. Selv har han vært med i fire år og er ikke lei ennå. 
  – Populariteten stiger år for år. Jeg har det i bakhodet hele året som de fleste andre i Egersund. Det er så flott at alle er med på dette. Dalane videregående skole bygger alle bodene, og mange deltar frivillig for å få dette til. Høydepunktet for meg er når barna går i juletog gjennom gatene. Det er nesten som 17. mai. 

Utstilleren: Leker og vakre uroer er noe av det du finner i en av de mange fine bodene i julebyen. ­Arrangørene legger vekt på at utstillerne skal legge sjelen sin i det. Mange ­bruker flere måneder på å lage utstillingen sin.

FAKTA

Historien om Julebyen

Lokale igangsettere fikk ideen i 2003 etter å ha sett en liten notis i Dagens Næringsliv om et populært julemarked i byen Lincoln i England. Det som der startet som noen boder, hadde i løpet av en 20-årsperiode vokst seg til å bli en stor økonomi i byen.

Julemarkeder oppsto i Tyskland, som har noen av verdens eldste og mest kjente julebyer. Lincoln og den tyske byen Nürnberg var vennskapsbyer, og Nürnberg hadde selv et vakkert og autentisk julemarked. Dette fant Lincoln inspirasjon i og laget et julemarked tilpasset den engelske byen. Gjennom å omskape det på engelsk vis, ble markedet en stor suksess.

Initiativtakerne kontaktet Lufthansa, fikk sponset flybilletter og dro på studietur til Frankfurt i Tyskland. Etter to uker var både Sparebank 1 og SR-Bank med og sponset med 100 000 kroner hver.

I 2004 åpnet Julebyen for første gang, et autentisk julemarked tilrettelagt og tilpasset den lille trehusbyen. Siden den gang har konseptet vokst seg større og større. I dag er de fleste av innbyggerne i kommunen med på dugnaden.

Nissefar i toget: Med hest og slede vinker nissefar til barna i julebyen. Julenissen er selv med i det lange nissetoget.

Nisser. – Hva er det som driver dere?
  – Julebyen betyr enormt mye for hele Egersund, og folk som bor her gleder seg hele året. Det er så mange glade folk som kommer. I år har vi rundt 60 utstillere. Det blir noe for alle. Både barn, voksne, damer, herrer og besteforeldre skal finne noe de liker, lover han. 
  I en av bodene står en fornøyd Astrid Landmark. Nissestua, kaller hun boden sin – full av smånisser som hun har laget selv. 
  – Jeg har laget alle sammen og har både sydd og limt og strikket. Jeg begynner faktisk å lage neste års nisser allerede i romjula. Totalt ender jeg på rundt 150 nisser når julebyen åpner, ler hun. Også hun har et veldedig formål med salget.  
  – Ti prosent av overskuddet går til et barnehjem i Thailand. Jeg er glad for å kunne bidra, smiler hun. 
  Utover ettermiddagen kommer det flere og flere smånisser til julebyen. Det er nemlig tid for nissetog, et eget tog med barn og voksne gjennom Egersund sentrum. I hovedgata samler folk seg langs kantene og gjør klar for toget. I hest og slede leder selveste julenissen an. Bak ham følger korps og julemusikk og til slutt barn og voksne med nisseluer og fakler i hendene. 
  Med røde, kalde nissekinn, lys og julemusikk, har julebyen skapt magi. Det er juletre, boder, barn og nisser. Det er jul. Det er juleby. Det er julemagi.

Nissekledde barn: Mange av barna kler seg i nisseklær før de besøker julebyen. De er klare for nissetog.