Dovrebanen Otta-Dombås 100 år

Fredag 5. desember 1913 var det offisiell åpning av strekningen Otta-Dombås på Dovrebanen. Lørdag 6. desember 1913 kom den ordinære togtrafikken i gang. Lørdag 7. desember 2013 - markerer Jernbaneverket i samarbeid med Norsk Jernbanemuseum, Dovre kommune, Sel kommune og NSB at det er 100 år siden denne strekningen ble åpnet.

Dombås stasjon 1929. Foto: Herman NeuDovrebanen frem til Otta åpnet i 1896 - og det skulle gå 17 år før de siste 45 kilometrene til Dombås var ferdige.

Jernbanens betydning i Gudbrandsdalen har vært stor, som i andre norske dalfører. Fra midten av 1800-tallet og fram til 1890-tallet var dalføret preget av stor nedgang i befolkningstallet. Årsaken var utflytting - både til Amerika, men også til byene i Norge.

 Men så kom jernbanen på slutten av 1800-tallet, og dette åpnet for nye arbeidsplasser som i byggingen og driften av jernbanen, for nye næringer som turisme, og nye byggeskikker og impulser.

 

NSB markerer jubileet på følgende måter:

•Markere jubileet på alle sine tog gjennom Gudbrandsdalen ved å informere om jubileet for de reisende hele uken.

•I Regiontog 42,Trondheim – Oslo, torsdag 5. desember og i Regiontog 47 Oslo – Trondheim søndag 8. desember, vil Rasmus & Verdens Beste Band underholder alle som reiser disse tog dagene. Det vil skje i vognen med NSB FAMILIE.

•Elisabeth Kjønsletten spiller folkemusikk med torader under reisen med jubiileumstoget fra Otta til Dombås lørdag 7. desember.

•Gratis reise med NSBs rutetog til Dombås og markeringen der på følgende strekninger: Otta – Dombås, Åndalsnes – Dombås og Oppdal – Dombås. Det utstedes ikke billetter til disse gratis reisene. Det er bare å møte opp på stasjonen, så får du bli med gratis så lenge det er plass.

 

Posten vil være med ombord i jubileumstoget og selger spesielle jubileumsfrimerker både på Otta, underveis og på Dombås.

 

Lørdag 7. desember

vil det bli kjørt et eget veterantog Otta-Dombås-Otta.

Ombord i dette toget vil det være inviterte gjester, men det vil også være anledning for andre som har lyst til å være med å kjøpe billett. Billettsalget vil starte i slutten av november.

Toget vil ha avgang fra Otta kl. 12.00, ankomst Dombås kl. 12.49. Avreise fra Dombås kl. 16.00.

Det vil være mulig å kjøpe billetter til dette toget hos Norsk Jernbanemuseum, på telefon 62 51 31 60 .

 

Dette skjer på Otta:

Fredag den 6.desember
Kl.11.00: Åpning av utstilling på Lokstallen. Ved Sel historielag og Sjoa-Heidal gammeltekniske forening.

Lørdag den 7. desember
Kl. 10.00: Stasjonen og Lokstallen åpner med utstilling og filmvisning fra jubileet i 1996. Det er også mulighet for å gå inn i toget og se på utstillingen der.

Kl. 10.00 - 12.00 Det blir salg av kaffe og  bite`ti på Otta Stasjon, ved Otta Sanitetsforening.

Kl. 10.00 – 18.00 Pepperkaketog-konkurranse og utstilling av togbilder laget av barn ved barnehagene i Sel kommune ved Amfi Otta (arr: Otta handel- og næringsforening)

Kl. 11.00: Musikalsk vorspiel før avgang med Otta musikkforening, elever ved Sel kulturskole, Sel- og Otta spelmannslag/Dovre spelmannslag.
Kl. 11.40: Taler på Otta stasjon.  
Kl. 12.00: Toget til Dombås har avgang.

Kl. 12.30 «100 år siden jernbanen Otta- Dombås var ferdig». Foredrag av og med Per Bakke på Solstad kafe.
Kl. 13.00 «Kulturkafe» med elever ved Sel kulturskole på Pillarguri kafè.
 

Dette skjer på Dombås:

Toget blir stående på Dombås stasjon hele tiden. Alle er hjertelig velkomne innom for å se på fotoutstillingen ombord. Det vil også bli arrangert konkurranse for barna inne på toget. 

Kl 13.00- 14.00: Lokalhistorie om Dombås stasjon presenteres ombord i toget. Taler og musikk på stasjonen og musikk.

Kl 14.00: Fakkeltog til sentrum.

Kl 14.00: Dombås bibliotek: Lørdagstoner. Elever ved Lesja og Dovre kulturskole spiller (avsluttes ca. 14.30 ).

Kl 14.15- 14.45:  Dovre og Sel Spellemannslag spiller på Coop/Amfi senteret.

Kl 14.45- 15.00: Dombås bibliotek: Åpning av pepperkakeutstilling (pepperkakehus og -tog) i regi av Lesja og Dovre Kunstforening. Utstilling av jernbanehistorie i regi av Gudbrandsdalsmusea AS.

Biblioteket er åpent til kl. 17.00. Dovre og Sel Spellemannslag spiller.

Butikkene i sentrum holder åpent til kl. 18.00.

 

Dovrebanen - jernbanehistorisk forening

Dovrebanen - jernbanehistorisk forening deltar også på markeringen av Otta - Dombåsbanens 100 års jubileum.

Fredag 6. desember kl 19.30

Foreningen avholder en åpen jernbanehistorisk kveld på Dombås bibliotek. Her vil foreningen presentere seg og fortelle hva den driver med. I tillegg vil man presentere den niende utgave av foreningens Dovrebanehefter, Dovrebanen 2014. Med 80 sider interessant og leseverdig historisk stoff og fakta om Dovrebanen. En av heftets hovudsaker er 10 sider med 2 artikler om Otta - Dombåsbanen og Arnebergs stasjoner. En annen hovudsak er ”Arbeidsvilkaarene ved Dovrebanen”, med flere artikler om arbeidsvilkårene under anleggelsen av Dovrebanen. Dovrebanen 2014 blir sammen med seks andre av foreningens hefter lagt ut for salg denne kveld.

Arkivar Ola Tovmo fra Opplandsarkivet vil fortelle om fotoutstillingen som er produsert i forbindelse med Otta Dombåsbanens jubileum. Og til slutt vil Opplandsarkivet/Gudbrandsdalsmuseet og Dovrebanen – jernbanehistorisk forening fortelle om deres felles prosjekt ” 100 år langs skinnegangen på Dovrefjell”. Et arkiv- og dokumentasjons-samarbeid som skal legge grunnlaget for markeringen av Dovrebanens 100 års jubileum i 2021.

Lørdag 7. desember

Dovrebanen – jernbanehistorisk forening vil være tilstede ved jubileumsmarkeringen på Dombås stasjon og i utstillingsområde ved COOP Mega. Også her vil man kunne kjøpe foreningens hefter og høre mer om foreningens arbeid.  Les mer om Dovrebanen – jernbanehistorisk forening på www.dovrebanen.com

Med forbehold om endringer i programmet for arrangementet.