Jernbanemagasinet banner
Tett på

En glødende ildsjel

Den sleipe hobbyen han var så oppslukt av, dro ikke jenter i det hele tatt. Men nå er Freddy Wingeng hedret for sine mange avleggere i Nordmarka.

Foto: Lars Frøystein

Hva er livet for deg?

Det er jernbane og fisk – likt fordelt. Jeg er veldig glad i jobben og bruker i overkant mye tid der, og det samme på fiskekultivering. Når jeg har anledning, går turen ut i marka. Jeg er områdeansvarlig i Oslomarka fiskeadministrasjon, OFA, for nordre Nordmarka på frivillig basis. Heldigvis er samboeren også glad i friluftsliv. 

Hvordan begynte denne lidenskapen for fisk?

Fisking var en del av alle ferier. Vi ferierte i Valdres, og den første fisken tok jeg vel der, i Tisleia, da jeg var fire-fem år. Vi bodde på Fjellhamar. Der hadde jeg en kompis som var like ivrig. Vi fisket nesten året rundt. Mest spennende var det da gjedda gikk fra Øyeren og opp i Nitelva om våren. Dette falt gjerne sammen med påsketentamen på skolen. Det passet bra. Vi møtte opp til tentamen med fiskestanga på sykkelen, skrev stilen så fort som mulig og kom oss bort til elva.

Hva gjorde dere med fisken dere fikk?

Vi stekte abbor og lagde gjeddekaker. Men muttern var ikke så glad i gjedda som hadde stått i Nitelva. Den fisken kokte fattern og blanda sammen med gammelt brød. Det ble fin mat til harebikkjene. Dessuten var det ei dame i Sagdalen som hadde mange katter og noen andre som ville ha fisk. Det har aldri vært aktuelt for meg å kaste eller sette ut igjen fisk jeg har dratt opp.

Hva er det mest interessante nå?

Nå er det fiskekultivering som tar mest tid. OFA har settefiskanlegg i Sørkedalen. Vi tar ut rogn og melk og avler fram settefisk. Det går mest i ørret. Det er utrolig mye å grave i når det gjelder fisk. Hvis du setter i gang ett tiltak for å få svar på noe, ender det ofte med ti nye spørsmål.

Er det noen andre som setter pris på arbeidet du legger ned?

I det miljøet jeg vanker, føler jeg at jeg får tillit til å gjennomføre det jeg holder på med. Nå er jeg blitt den yngste gjennom tid-ene som er blitt utnevnt til æresmedlem i OFA. Det var artig.  

FAKTA

Freddy Wingeng

Alder: 49
Stilling: Faggruppeleder
elkraft Lillestrøm
Bor: Harestua
Ansatt i JBV: 1984