Jernbanemagasinet banner
Tett på

Tjo, hei og mye annet

Sigmund Sæther er en fremragende musiker som spiller det meste. Men han er også en særdeles engasjert oppmålingsingeniør som stadig har nye ideer å pønske på til glede og nytte for Jernbaneverket.

Foto: Arvid Bårdstu
Foto: Arvid Bårdstu

FAKTA

Sigmund Sæther

Alder: 63

Stilling: Senioringeniør Bane
Teknikk Overbygning

Bor: Vikvarvet i Selbu

Ansatt i JBV: Siden 2008 

1. Når begynte du å spille?
Jeg fikk være med da alle kompisene i grenda skulle delta på trekkspillkurs. Etter kurset fikk jeg trekkspill i julegave. Da var jeg åtte år.

2. Da var du «solgt»?
Ja. Som 11-åring ble jeg fylkesmester og som 12-åring prøvespilte jeg for NRK i Trondheim. De sendte teipen til juryering i Oslo. Etter det var jeg med i dusinvis av radioprogram. Sigmunds ble dannet i 1964. Helga etter at vi ble konfirmert, spilte vi til dans. På 60-tallet spilte vi en hel sommer på Sjølystrestauranten i Oslo. Da spilte jeg hammondorgel. Vi tok over etter Kjell Karlsens orkester og spilte som dem. I 1989 ble Sigmunds kåret til landets beste gammeldansorkester.

3. Hva husker du best fra din musikerkarriere?
Den største opplevelsen var en konsert i Blàe kirkjan i Seyðisfjörður på Island. Vi skulle holde konsert på en time med kirkemusikk og folketoner. Men så kom det mange ønsker fra salen. Det endte med at jeg avsluttet med polkaen Wiggen! For øvrig har jeg spilt kammermusikk, jazz, blues, pop, kirkemusikk og gammeldans og tror jeg må ha spilt med de fleste, fra Erik Bye via Lill Lindfors til Terje Tysland. Den mest krevende var Jens Wendelboe.

4. Og på jobben bruker du nå dine kreative ferdig­heter på oppmåling og geodata?
Ja, det må jeg si er veldig spennende. For noen år tilbake fikk jeg mer enn 1,5 millioner kroner fra Norges forskningsråd til å utvikle 3D-modellering av landskap. Etter at jeg begynte i Jernbaneverket, har gode kolleger og jeg fått koblet GPS-måling med GSM-R. Nå måler vi med en fantastisk presisjon uansett hvor vi er. Det har vært utrolig artig å få til. Jeg må gjøre nytte for meg, se resultater. Det gjør jeg i Jernbaneverket.

5. Hva nå?
Lørdag 9. november har jeg tatt på meg spilling i Selbu. Morgenen etter reiser jeg til Gran Canaria for å spille med blant andre Asmund Bjørken i Arguineguin. Det blir en ny opplevelse å spille for folk som danser i badetøyet.