Jernbanemagasinet banner
Tett på

Slår rot i hagen

Kerstin Dahl var ikke spesielt opptatt av hagestell før familien kjøpte hus på Kjeller i Skedsmo. Nå har hun slått rot og blitt leder av hagelaget.

Foto: Øystein Grue
Foto: Øystein Grue

1. Hvorfor denne fascinasjonen for hagearbeid?
Hvis det er en del stress på jobben og prosjekter ikke går som de skal, kjenner jeg at stresset bare renner av meg når jeg kommer ut i hagen. Hagearbeid er omtrent som meditasjon. Når det gjelder hage, skal man ikke tenke for mye. Det skal være et langsiktig prosjekt som skal gå over mange år.

2. Er du født inn i denne interessen?
Nei, langt ifra. Det var da vi kjøpte huset på Kjeller for fem år siden at jeg begynte. Da sønnen vår skulle gå et år på folkehøyskole, tok jeg i bruk rommet hans til planter. Siden er det blitt planter i et annet rom. Tenk­er at gubben snart må sørge for strøm og oppvarming i drivhuset så de heller kan stå der og godgjøre seg.

3. På Kjeller vokser kanskje det du vil?
Nesten. Jordsmonnet er en blanding av leire og jord som blir kalt mjele. Klimamessig ligger vi ganske gunstig til. Men med noen triks, som for eksempel steiner som kan magasinere varme, eller en lun krok, er det utrolig hva som kan vokse.

4. Noen andre tips?
Ja. Kjøp planter på en lokal planteskole og ikke på et stort, kommersielt hagesenter. På den lokale planteskolen får du planter som er beregnet på det klimaet de skal vokse i. Dessuten er det fristende å så for mye. Når vårsola begynner å skinne, er det lett å gå på for hardt. I fjor endte det med at jeg ga bort tomatplanter på jobben.

5. Hvor lang er sesongen for en hagefrelst?
He, he, det er nesten hele året. På den mørkeste vinteren er det tid til å studere frøkatalogene og planlegge våren og sommeren. Nei, dødperioden er veldig kort. Våren er den mest hektiske tida. Da blir vi som unger som gleder seg til julaften. Og du, husk å minne om at mange hagelag har planteloppemarked. Der får du kjøpt planter rimelig og får attpåtil med mange gode råd.

 

FAKTA

Kerstin Dahl

Alder: 45

Stilling: Dokumentstyringsleder
Jernbaneverket Signal og Tele

Bor: Kjeller i Skedsmo

Ansatt i JBV: 2014