Jernbanemagasinet banner
Tett på

Kom og dans!

Astrid Sortdal har danset i snart 50 år. Så snart kneet er i orden, vil hun ut på dansegolvet igjen. Imens lærer hun kommende ektepar brudevals. Også kolleger i Jernbaneverket.

Foto: Hilde Lillejord
Foto: Hilde Lillejord

1. Når og hvor begynte interessen for dans?
Det var på en elevkveld mens jeg gikk på ungdomsskolen i Sigdal. Da kom det en kar fra leikarringen i Vikersund for å undervise oss. Det begynte med det. Så begynte jeg å danse springar sammen med en pensjonist i Sigdal. Ett år vant jeg klassen min på landskappleiken.

2. Og da tok det av?
Ja, det må jeg si. Jeg var med i Bygdelagssamskipnaden og fikk spørsmål om å danse oppvisninger overalt, på Kielferga, for turister på Grand hotell, på folkemuseet på Bygdøy, i Holmenkollen, ja, overalt. Da en gjeng fra folkedansmiljøet begynte å gå i Bankfunksjonærenes samfunn, populært kalt «Banken», lærte jeg swing i bytte mot at jeg lærte bort stegvals til partneren.

3. Så ble det en annen dans?
Ja, med «Kom og dans!», som var et samarbeid mellom Bygdelagssamskipnaden, Rusmiddeldirektoratet og Johan Fasting. Der begynte vi med barnedanser som bygger på eldre danseformer, men som er spesialtilpasset unger, swing og rock ‘n roll. Så utviklet «Kom og dans!» seg med å få med tango. Gjennom den rusfrie livsstilorganisasjonen Norske Jernbaners Avantgard har jeg hatt kurs i linedans. Jeg har også hatt masse kurs på skoler. Det er innmari tøft, men moro også. Du må lure inn dette med at de skal ta på hverandre. Etterpå er det blitt et helt annet miljø på skolen. Da føler jeg at jeg har utrettet noe.

4. Kan hvem som helst lære å danse?
Jeg har vært borti såkalte umulige tilfeller, men har aldri opplevd at noen ikke har lært det. Alle blir naturligvis ikke like gode.

5. Nå går det mye i brudevals?
Mannen min, jeg og ungene har holdt på med dans i så mange år at det er mange som vet om oss. Når jeg blir spurt av et ungt brudepar, sier jeg alltid ja fordi det er så moro. Jeg har til og med lært kolleger i Jernbaneverket å danse brudevals. En kom etterpå og fortalte at «selv mutter’n var fornøyd».

FAKTA
Astrid Sortdal

Alder: 60

Stilling: Leder-assistent Bane Øst

Bor: Drammen

Ansatt i JBV: Siden 2002