Jernbanemagasinet banner
Tett på

Jakter på røttene

Sverre Olav Kjensmo har brukt mange år på å lete fram navnet på formødre og forfedre helt tilbake til 1600-tallet. Med digitalisering av kildene blir det stadig enklere for hvem som helst å være detektiv i sin egen slekt.

Foto: Øystein Grue
Foto: Øystein Grue

1. Hvorfor begynte du med slektsforskning?
Som ung gutt kom jeg over et slektstre til utfylling i en Hakkespettbok. Siden har det blitt mye interessant detektivarbeid. Jeg har vært med i Solør slektshistorielag i mange år. Nå er jeg også med i styret for Jernbanepersonalets slektsgranskerforening Oslo. Det fine med disse foreningene er at jeg får mange tips og nyttig kunnskap om hvordan å finne fram. Innimellom skjer det at noen er inne på samme slektsgreina som jeg. Da kan vi utveksle informasjoner.

2. Hvordan finner du fram til forfedrene?
Det finnes en mengde kilder. Digitalarkivet på www.arkivnettet.no er et fint sted å begynne. Der ligger kirkebøker, matrikler, pantebøker og skifter. Ellers har Nasjonalbiblioteket alle bygdebøkene i Norge. Noen steder i Norge laget presten et «sjæleregister», altså en lokal folketelling. Videre finner jeg data i byarkiv, adressebøker, slektsbøker og i Norsk slektshistorisk tidsskrift, blant annet.

3. Hva har du funnet ut?
Jeg er etterkommer etter den første finnen som slo seg ned på Grue Finnskog, Peder Räisäinen. Jeg har finske aner både på mors- og farssiden. Hvis foreldrene ikke var gift, ble det skrevet i kirkeboka at barnet var «uægte», gjerne med en strek eller to under. Faren til en av mine «uekte» forfedre var Elling Randulf.

4. Hva har du funnet ut om ham?
Han var prokurator i Grue. På biblioteket kom jeg over ei bok med oversikt over sakførere, prokuratorer og advokater i Norge der han var omtalt. Der står det: “En gemyttlig og jovial ungkarl, men en slem pikejeger”. Han skal være far til 5-6 «uekte» barn. Randulf, som døde i 1832, var av embetsslekt. Gjennom ham kan jeg lete meg til Danmark.

5. Hva ellers har du funnet ut?
At jeg har slekt i USA, Australia og på New Zealand. Slektsforskning er fascinerende på mange måter. Det artigste er å finne en tråd og nøste på den. Det tar tid, men det er det verdt.

 

FAKTA

Sverre Olav Kjensmo

Alder: 53

Stilling: Faglig leder signal for
signalmontører og lærlinger

Bor: Oslo

Ansatt i NSB/JBV: 1979