Jernbanemagasinet banner
Tett på

Du søte, travle juletid

I disse tider er det mange som stresser fælt med å få alt ferdig til jul. Men noen evner å ta seg tid til å sørge for at tradisjoner blir holdt i hevd – for så å nyte at alt til slutt faller til ro.

Foto: Arvid Bårdstu
Foto: Arvid Bårdstu

1 Hvordan starter førjulstida for deg?
Den 1. desember kommer adventsstjerna og advents­lysene fram, og jeg legger på røde trekk på stolene. Så går det slag i slag med vasking og baking, ordner julekalendre til ungene og skriver julekort. Jeg pleier å sende om lag sytti kort. Så er det pynting av huset. Da kommer julenissene jeg har laget selv, fram.

2 Har vanene endret seg med årene?
Jeg var nok mer ekstrem med å pynte til jul før. Nå har jeg roet meg litt. Jeg har heller ikke plass til alt lenger. Dessverre reagerer jeg allergisk på juletrær fra skogen. Det var ikke særlig koselig å gå hele jula med tett nese og hodepine. Så nå er det blitt et fint kunstig et som kan gjenbrukes år etter år, med 500 små lys på. Det kommer på plass i stua noen dager før julaften.

3 Hvor har du tradisjonene fra?
De har jeg med meg hjemmefra. Vasking, baking og pynting sammen med mor, lukta av ribbe og surkål, det er slikt som er jul for meg. Dette går i arv. Hvis jeg prøver å forandre på noe, får jeg høre det fra ungene mine. Det jeg ikke har tatt med meg og lært videre til ungene mine, er å lage sylte og rull selv. Det gjør jeg ikke. Men det blir ikke jul for meg før jeg har vasket, pyntet og dekt opp.

4 Hvordan føres tradisjonene videre?
Min mor har juleverksted med alle barnebarna sine ei helg før jul. Da er de der fra lørdag til søndag. De baker, bygger pepperkakehus og storkoser seg. Den tradisjonen er jeg forberedt på å føre videre når jeg blir bestemor selv en gang. Det er viktig å holde på tradisjoner. Jeg ser at ungene liker det og vil ha det. Julaften er vi samlet hele storfamilien. På det meste har vi vært 16 til middag.

5 Hva er det beste med jula?
Det er uten tvil forventningsfulle og glade unger. Og ro.

FAKTA

Hege Sneisen

Alder: 43

Stilling: Førstesekretær

Bor: Hommelvik

Ansatt i NSB/JBV: Siden 1993