Storm og opptil 1,5 meter nysnø på Sørlandsbanen

Bare kjempeinnsats av mannskap og materiell reddet Sørlandsbanen fra å bli blokkert denne helgen. Vinden var verst på Jæren, mens snømengdene er enorme i Agder og Telemark.

Jernbaneverkets Di3-lok med brøyteutstyr var avgjørende for å holde Sørlnadsbanen åpen gjennom uværshelgen. <strong> Alle foto: Jon Arild Vindholmen, Olav Inge Vindholmen og Tor Chr. Taraldsen</strong>
-Fra torsdag 16/1 og gjennom hele helgen har vi hatt storm på vestre del av banen og kraftig vind med store snømengder på hele den 350 kilometer lange strekningen fra Snartemo til Nordagutu, forteller banesjef Stian Wesøy. Snømengdene som har kommet denne helgen varierer mellom 60 cm og 1,5 meter og vinden på Jæren har vært på mellom 18 og 25 meter per sekund.

Dårlig start

Det hele startet dårlig med et brudd i en bæreline på kontaktledningen mellom Egersund og Helleland torsdag kveld. Dette førte til at bærelina huket tak i strømavtakeren på toget som kom ved 20.30-tiden, med nedriving og store ødeleggelser som resultat. Ved hjelp av personell fra Baneservice og Jernbaneverkets egne folk kunne strekningen åpnes igjen klokken 04.30 fredag morgen. På dette tidspunktet var det innført såkalt gul beredskap med nedsatt kjørehastighet på store deler av Sørlandsbanen på grunn av værforholdene.

God gjennomføring

Jernbaneverket satte i verk sitt høyeste beredskapsnivå for driftspersonellet og store mannskapsstyrker med maskiner og utstyr ble satt inn for holde banen åpen og trafikken i gang. –En svært viktig faktor for at vi klarte dette var at vi fikk nedover Jernbaneverkets brøytelok (Di3), som gjennom hele helgen har pendlet fram og tilbake gjennom Agder og Telemark. Loket er utstyrt med stor frontplog og bak dette er det kjørt med med sporrensere og sektorfresere for gjøre plass til mer snø etter hvert som den kom. Snøen var også mange steder tung og våt. Alt tilgjengelig personell har jobbet 10-timers skift gjennom hele helgen og våre folk har stått på 24 timer i døgnet, sier Wesøy.

Snø til oppunder armene i Indre Agder.
 Krevende forhold!Sporrenserkjøring på Sørlandsbanen 18-19/1.