Sandefjord har åpnet sykkelhotell

Det gamle godshuset øst for stasjonsbygningen i Sandefjord er nå blitt til sykkelhotell. Fra nå av kan syklistene parkere sykkelen sin ubekymret, tørt og trygt under tak.

Tryggere sykkelparkering gir de som skal reise med tog fra Sandefjord stasjon en motivasjonsfaktor for å bruke sykkelen i stedet for bil til og fra stasjonen.

Sandefjord føyer seg inn i rekken av stasjoner med sykkelhotell her til lands. I april i fjor åpnet sykkelhotellet ved Drammen stasjon. I april i inneværende år åpnet sykkelhotellet ved Gulskogen stasjon.

Spleiselag
Sykkelhotellet har en prislapp på rundt 600 000 kroner. Sykkelhotellet finansieres i samarbeid mellom Jernbaneverket og Sykkelbyen Sandefjord. Jernbaneverket skal stå for videre vedlikehold og drift. Sykkelbyen Sandefjord er et samarbeid mellom Sandefjord kommune, Vestfold fylkeskommune og Statens vegvesen. Det er Rom Eiendom som eier godshuset. Lærdoktor’n, som holder til i deler av godshuset i dag, har flyttet lageret sitt til verksteddelen av bygningen og frigjør dermed plass til sykkelhotellet.

Fasiliteter
I sykkelhotellet er det plass til 75 sykler, 6 el-sykler og 2 sykler med henger. I tillegg er også lokalet planlagt utrustet med en sykkelpumpe for fylling av luft i dekkene. Lokalet har videoovervåking. 
– Selv om lokalet er videoovervåket anbefaler vi at syklistene låser sykkelen sin hver gang den parkeres i stativet, sier Terje Apenæs, som er leder for stasjoner på Drammen-, Vestfold og Sørlandsbanen.

Klikk på bildene for større versjon.

Inngangsparti
Inngangen til sykkelhotellet blir gjennom dør på den ene kortsiden av bygget, siden med fasaden mot øst, til venstre på bildet over. Når du står utenfor sykkelhotellet åpnes døren ved hjelp av mobiltelefon. Du ringer kun et telefonnummer og dersom du har gyldig abonnement vil døren åpnes automatisk. For å komme ut av sykkelhotellet trykker du på en elektrisk døråpner.

Abonnement er nødvendig
Sykkelhotellet får den samme abonnementsløsningen som sykkelhotellene ved Drammen og Gulskogen stasjon. Kun abonnenter får adgang. Tilbudet er imidlertid åpent for alle: togreisende eller ikke – hele døgnet.
– Inntektene fra abonnentene vil gå til drift og vedlikehold av sykkelhotellet, opplyser Terje Apenæs.

Slik blir du abonnent hos Sandefjord sykkelhotell:
Skriv SMS: SYKKEL SANDEFJORD og send meldingen til 2300. Du får en SMS tilbake med informasjon om hvordan du åpner døren til sykkelhotellet. Dette er en abonnementstjeneste som koster kr. 50,- pr måned (30 dager). Summen belastes din telefonregning.

Har du spørsmål? Kontakt Jernbaneverkets kundesenter. Tlf. 477 70 098 mandag – fredag kl.08.00 – 17.00.

Gammelt godshus
Godshuset på Sandefjord stasjon er hele 132 år gammelt. Siden bygget først ble reist har det vært gjennom flere utvidelses- og moderniseringsprosesser. Tidligere var godshuset utstyrt med store porter i begge ender og hadde spor inn i lokalet, slik at lasting og lossing kunne gjøres innendørs.

Nyere historie
I 1967 ble godshuset utvidet med nytt påbygg mot øst. I 1982 tok Linjegods over virksomheten ved bygget, og det ble igjen behov for større plass. Bygget fikk nå en flate på 550 kvadratmeter. I 1991 flyttet Linjegods ut og bygningen ble stående mer eller mindre ubrukt i kjølvannet av dette. løpet av 1992 ble sporene til godshuset og rampen bak bygget fjernet helt, i følge Sandar Historielag. For å gi plass til parkering, ble også alle tilbyggene etter 1967 fjernet. I de senere år har deler av bygget blitt utleid av Rom Eiendom AS.