Pendleroblat på Stange og Ås

Fra 2. juni 2014 blir det pendleroblat på stasjonene Ås og Stange. - Hensikten er å unngå at bilister som ikke skal ta toget tar plassene på pendlerparkeringen, sier prosjektleder Reidun Kvitberg Gulliksen.

Stange stasjon: På denne siden av stasjonen er det bussterminal og noen få p-plasser. De fleste parkeringsplassene er på den andre siden av sporene. Foto: Njål Svingheim/ Jernbaneverket.Oblaten er ikke knyttet til en bestemt stasjon, og det betyr at pendlerne kan bruke samme oblat på alle stasjoner hvor SMS-oblaten er innført.
- Dette gir fleksibilitet for pendlerne slik at de kan velge å parkere ved flere stasjoner uten å betale ekstra, sier Gulliksen.

På Dovrebanen er oblaten denne våren innført på Hamar, Brumunddal, Moelv og Lillehammer, og Stange er sist ut.

- Pendlerparkeringen på Stange er svært full, og i dag er det sannsynligvis en del som velger å kjøre til Stange og parkere gratis fremfor å betale parkering ved Hamar, forklarer Gulliksen.  - Derfor ønsker vi å se parkeringen på Stange i sammenheng med Hamar. Med lik løsning på begge stasjonene kan det bli enklere å finne parkeringsplass.

Ås stasjon har parkeringfor 264 biler. Foto: Njål Svingheim.På Østfoldbanen er oblaten tidligere innført på Ski og Kolbotn, samt flere stasjoner sør for Moss.

- Ås kommune skal innføre parkeringsbegrensning i sentrum, sier Gulliksen. – Erfaringen fra andre steder viser at da vil mange parkere på jernbanen, og pendlerne får færre plasser. Med SMS-oblaten sikrer vi at pendlerne blir prioritert på stasjonsparkeringen.

Pendlerne henter en oblat som legges i bilen, og betaler og fornyer parkeringen ved å sende SMS.  For reisende med enkeltbillett blir det satt av plasser til dagsparkering som betales i parkeringsautomater.

Slik bruker du SMS-oblat:
1. Plassér oblaten godt synlig i frontruten.
2. Finn frem reisekort/togbillett og sjekk kort eller kundenummer. Kjøper du billett med app? Bruk kundenummeret som du finner under «min profil».
3. Send SMS til 2300. Skriv:
           JBV     ditt oblatnummer     ditt kort-/billett-/kundenummer 
4. Gebyr på kr 50 blir belastet over telefonregningen.
5. Kvittering kommer i retur på SMS, og parkeringen er gyldig når du har mottatt kvitteringen på din mobil.
6. Husk å fornye parkeringen når perioden er omme. Skriv JBV og send til 2300 for å fornye parkeringen.