Folk gikk mann av huse for 150-årsjubileet

Da jubileumstoget for Throndhjem Støren jernbane 150 år sist lørdag kjørte oppover dalføret i 1864-tempo stod gauldalinger og jernbaneinteresserte langs hele sporet filmende eller vinkende.

Rundt 400 jublet høylydt da jubileumstoget kjørte inn på Støren stasjon til klingende spill fra jernbanens eget musikkorps. Foto: Anne RognesDet hele startet på Trondheim S – i motsetning til i 1864 da toget gikk ut i fra dagens jødiske synagoge på Kalvskinnet (denne vakre bygningen er byens første jernbanestasjon) – med en flott hilsningstale fra stiftsstadens ordfører, Rita Ottervik som sendte jubileumstoget avgårde til klingende festspill fra jernbanens eget musikkorps.

Imponerende historieforteller
Under hele turen orienterte Arnt Rogstad om de historiske hendelser og utvikling på, i all kollegial ukledelig beskjedenhet, på en imponerende måte. Noe også de betalende passasjerene ved toget ga tilbakemelding på – i likhet med del vel 50 inviterte gjester internt og eksternt fra.

På Heimdal stoppet toget utenfor programmet og slapp passasjerene ut til et ekstra ti minutter på perrongen. Det nyttet jernbanekoret som var med på toget; sammen med togets egen musikalske duo, trekkspillvirtuos Sigmund Sæther og stemmen i Gluntan gjennom i alle fall 30 år, Ørnulf Holte, til en improvisert konsert. Blant annet lød “Jernbaneslusk” på perrongen i den gamle jernbanebyen, som en del av Heimdal tidligere ble kalt.

Musikalsk hårføning
Første stopp etter programmet var Melhus; der blant annet jernbanekoret fikk sin lengste opptreden, ny hilsningstale fra stedets ordfører; denne gang Jorid Jagtøyen, som satte toget inn i kommunalt perspektiv, både i fortid, nåtid og selvsagt; kikket inn i fremtiden. Kraftigste musikalske innslag var imidlertid duoen Ivar Gafseth og Tore Johansen, best kjent i nasjonal sammenheng som a’Gjertrud og Olaf Sand fra “The Julekalender”. Vi tror få vil glemme en meget opplagt Tore Johansens variant av “O sole mio”; tror opptil flere italienske operaelskere ville ha fått hakeslepp av den. Lik de par hundre fremmøtte på stasjonen.

Endestasjon var Støren og her ble det:

Publikumsrekord
Sjelden har vi sett så mye folk på Støren stasjon – det er tydelig at jernbanen har vært og fortsatt er viktig for folk i dalføret. Noe vi også fikk et innblikk i, gjennom dagens varierte jubileumsprogram.
–Det skal skje mye, det lover jeg, avsluttet jernbanedirektør Enger talen sin. I denne sammenhengen var betydningen at det skal satses på jernbanen.

Programmet ved stasjonen startet før jubileumstoget med inviterte gjester og de som hadde løst billett var på plass. Jazzgitarduoen Stenbro/Dahl, familiekonkurranse, Jernbaneklubbens stand med testing av innkjørsignal, samt kaffe, wienerbrød og jernbanekake i tillegg til flotte toner fra Jernbanens musikkorps satte standarden for resten av dagen.

Jubileumstoget som ble trukket av Di 3.616 kjørte inn til Støren stasjon klokken 12.30 med 180 passasjerer ombord og ble møtt av feiende flotte toner av Jernbanens musikkorps. I menneskemengden foran stasjonsbygningen var det knapt en ledig ståplass! – Vi er kjempefornøyd med publikumsoppslutningen denne dagen og veldig glad for at jernbane er viktig for så mange, sier direktør Kristine Jessen, i Område Midt.


Tango for to

Jernbanedirektør Enger talte om både jernbanens fortid og fremtid til et lydhørt publikum. Enger stilte i tidsriktig antrekk i anledning dagen. Selveste Bør Børson var på plass og var ikke snauere enn at han bød opp direktørinnen til dans! Han hadde selvfølgelig et lite wienerbrød på lur, blant flere gode innslag som høstet latter blant publikum.

Tango med jernbanedirektøren: På Støren danset Bør Børson med jernbanedirektøren. Foto: Anne Rognes
Jernbanestedet Støren

Ordfører Lenvik fortalte om bebyggelsen rundt stasjonen, som var bygd av jernbanen og hvor de ansatte bodde. Denne bebyggelsen var moderne for sin tid ble på folkemunne kalt Bygget. Videre snakket han om Støren som en viktig del av Trondheimsregionen og at det er viktig å ha et godt kollektivtilbud.

Det stedets prest, Hans Ole Sveia, ikke vet om jernbane er antagelig ikke verdt å vite. Jernbaneentusiasten delte kunnskapene sine med oss under jubileumsprogrammet. Til slutt ledet Sveia forsamlingen gjennom allsangen som var til Størenbanens pris, «Hurra for deg som fyller ditt år.»

Jernbanekoret og Jernbanens musikkorps rundet av det hele før vi avsluttet feiringen ved Støren stasjon.
Jubileet ble avsluttet med en enkel, dog noe sen lusnj, på driftsbasen ved marienborg med den snart 14-årige fiolinist Joakim Røbergshagen som eneste kulturinnslag. Spillet hans er vi ikke gitt nok kunnskaper  til å kommentere, men da Arve Tellefsen hørte ham som 9-åring på Røros fikk han etter eget utsagn tårer i øynene.

Det er eneste gang dette har skjedd…

Her visualiseres hvor sterkt jernbanen står på Støren; det var tre-fire generasjoner jernbanefolk var samlet i strålende sommervær og flott jubileumsstemning. (Foto: Anne Rognes)

Kunngjøring
Vinnere av familiekonkurransen i anledning 150-årsjubileet for Throndhjem Støren Jernbane ved Støren stasjon 16. august.

Hilde Rudi Bråthen vant førstepremien:
Togtur med NSB.

Kjell Lund vant andrepremien:
Badehåndkle.

Anne Kristine Bakken Hovtun vant tredjepremien:
Badehåndkle.

Vinnere er kontaktet og premiene er delt ut.