Jernbaneverket har mistanke om sosial dumping på Bratsbergbanen

Jernbaneverket har stoppet deler av arbeidene på Hjuksa bru på Bratsbergbanen. – Vi har mistanke til alvorlig, sosial dumping hos en underentreprenør, sier assisterende banedirektør Karstein Søreide.

Det var forrige uke at Jernbaneverket fattet mistanke om at lønns- og arbeidsforhold ikke var etter boken. Saken gjelder den litauiske underentreprenøren Svykai. Hovedentreprenør for arbeidet er norske BMO.

- Jernbaneverket tok umiddelbart kontakt med Arbeidstilsynet i Telemark, sier Søreide.  – Vi har en god dialog, og har fulgt opp de råd som Arbeidstilsynet har kommet med i denne saken.

Firmaene har hatt i oppdrag å sandblåse og male Hjuksa bru på Bratsbergbanen.
- Dette er en svært lei sak, sier Søreide, men vi er fornøyd med at Jernbaneverkets kontrollrutiner fungerer. Arbeidet på brua startet i midten av april, og problemene med lønns- og arbeidsforhold ble avdekket i midten av juni etter ca to måneders drift.


Brurehabiliteringen med sandblåsing og maling er følgelig stoppet inntil videre. Jernbaneverket vurderer anmeldelse i samråd med Arbeidstilsynet etter videre granskning.  Svillebyttet som utføres i regi av Norsk Jernbanedrift går imidlertid sin gang på Hjuksa bru.

Stillasbygging ved Hjuksa bru. Foto: Njål Svingheim/ Jernbaneverket.