Jernbanemuseet feirer lengste og korteste bane

Søndag 20.mai markeres to 50-årsjubileer på Norsk Jernbanemuseum på Hamar. Nordlandsbanen er landets lengste og Terrtittbanen den korteste.

Tertitten på Norsk Jernbanemuseum <strong> Foto> Norsk jernbanemuseum <strong>Foto> Norsk Jernbanemuseum <strong/> 
7.juni i år er det 50 år siden Nordlandsbanen åpnet helt fram til Bodø og Jernbanemuseet markeres dette jubileet med en egen jubileumsutstilling, “Nordlandsbanen – en lang historie. Utstillingen åpner søndag 20.mai og samtidig markeres det at museets egen attraksjon, “Tertittbanen” også fyller 50 år i år.

Sommerens utstilling: “Nordlandsbanen – en lang historie”

Bli kjent med den 729 kilometer lange banen, bygget i mange etapper og som det tok 81 år å fullføre. Starten var byggingen av Meråkerbanen (Trondheim- Riksgrensen) i 1882 og videre nordover fra Hell i 1902. Til Bodø kom den i 1961 og offisiell åpning skjedde 7. juni 1962. Da hadde det gått hundre år siden ideen om Nordlandsbanen ble født. Banen har en sterk historie – ikke minst fra tiden under 2. verdenskrig da krigsfanger bygget banen. Anleggsvirksomheten over Saltfjellet ble utført av krigsfanger fram til 8. mai 1945.

Sommerens utstilling ved Norsk Jernbanemuseum er om Nordlandsbanen. Her vil besøkende blant annet få innsikt i historien om byggingen gjennom lyd og bilder, og en modell av Mosjøen stasjon. 

Tertittbanen


Tertittbanen er bare 530 meter lang, men har fraktet mange titusener mennesker siden Tertittoget kjørte sin første tur i 26. mai 1962. De som fikk æren av å delta på den første turen, var 32 tidligere elever fra Jernbaneskolen på Disen i Hamar. Disse hadde sitt 40 års skolejubileum i byen nettopp den helgen. Toget er en av museets mest populære attraksjoner. Nå er lokomotivet "Urskog" i bedre form enn noen gang. Som det eneste kjente i verden, er dette er verdens mest miljøvennlige damplokomotiv - fyrt med vedbriketter/trepellets

Toget kjører sine første turer i år og det serveres kake på “bursdagen” 20. mai.

Lokomotivtype Di3 var i flere tiår et varmerke for Nordlandsbanen. Foto: Helge Sunde