Jernbanemuseet med Märklin-utstilling

Märklin – barndommens drømmeverden, er tittelen på sommerens utstilling på Norsk Jernbanemuseum. Utstillingen åpner torsdag 2.juni (Kr Himmelfartsdag) og viser smakebiter fra den tyske modelltogprodusenten Märklin.

<strong>Foto: Njål Svingheim </strong> 
Omtrent 350 lokomotiver, vogner, bruer, biler, båter, fly, figurer, dampmaskiner og dukkekjøkken med stor detaljrikdom og i mange tilfeller håndmalt utførelse vises denne sommeren ved museet. Utstillingen er laget og eiet av Danmarks Jernbanemuseum.

Mange forbinder modelltog med Märklin. Fra leken med modelltog/leketog i guttealder, har dette for mange blitt en livslang hobby, og for noen få et yrke. Her kan man skape seg sin egen lille verden i et fantasilandskap eller man kan lage historiske miniatyrer av landskaper, som levendegjøres med kjørbare modelltog.

Som en avslutning av sommersesongen arrangeres Jernbanemuseets dag 3.-4. september med modelljernbaner som tema. Her vil publikum møte utstillere og forhandlere, og forhåpentligvis mange imponerende modelljernbaneanlegg.

De utstilte Märklinlekene ble produsert fra 1898 til 1955. Det var blikkenslageren Theodor Friedrich Wilhelm Märklin som startet det hele med produksjon av dukkekjøkken i fortinnet blikk i 1859. Allerede i 1866 døde han, og enken overtok og drev bedriften alene fram til 1888 da to av sønnene gikk inn i firmaet. De utvidet virksomheten til å omfatte leker som skip, karuseller og tog som kunne skyves rundt på gulvet uten skinner. I 1891 introduserte de leketog som kan kjøres på skinner.

Utstillingen står til søndag 11. september.