Bergensbanen 100 år: Jubileumstoget underveis

Torsdag 4.juni startet det offisielle jubileumstoget for Bergensbanens 100-årsjubileum på turen over fjellet. Toget ble trukket av to damplokomotiver og skal gjøre mange opphold underveis der 100-åringen skal feires.

Lokomotivene 30a nr 271 fra 1914 og 18c nr 255 fra 1913 fører an foran Bergensbanens jubileumstog. <strong> Foto: Njål Svingheim </strong> 
Toget ble vinket av gårde fra Oslo S av statsråd Magnhild Meltveit Kleppa, og la i vei oppover Gjøvikbanen mot Roa, før turen gikk til Hønefoss og der den egentlige Bergensbanen begynner. Det er dermed den opprinnelige ruten for Bergenstoget som jubileumstoget også kjører. Toget skal bruke fire dager på turen, og det er lagt opp til et variert program i kommuner og på stasjoner langs banen.

To damplok


Jubileumstoget trekkes altså av to damplokomotiver (30a nr 271 fra 1914 og 18c nr 255 fra 1913), og har gamle trevogner med både 1.klasse, 3. klasse, post, reisegods,- og ikke minst restaurantvogn.

Med heftige stempelslag, røyk og damp passerte toget Movatn stasjon i fint driv ved 12.30-tiden torsdag.

Når toget kommer til Finse lørdag 6. juni blir det samtidig en større markering og åpning av en ny Bergensbaneutstilling på Rallarmuseet. Bergensbanens 100-årsjubileum vil bli feiret med flere arrangementer utover sommeren og høsten fram til den offisielle 100-årsdagen som er 27.november.

Det kjøres også i løpet av sommeren flere turer med veterantog , gamle vogner og spisevogn med servering på porselen og hvite duker i regi av Norsk Museumstog og restauranten Sult.

Jernbaneverket har samlet mer stoff om Bergensbanen på sine egne jubileumssider på jernbaneverket.no. der finnes også jubileumsprogram og rute for veterantoget.

Konsernsjef i NSB, Einar Enger, statsråd Magnhild Meltveit Kleppa og jernbanedirektør Elisabeth Enger før jubileumstogets avgang fra Oslo 4/6. På lokomotivet er fyrbøter Hans Shaefer. <strong> Foto: Harry Korslund</strong>

Følgende steder har kortere eller lengre opphold med arrangementer og markeringer for jubileumstoget:

    Hakadal

      Roa

        Jevnaker

          Hval

            Hønefoss

              Sokna

                Gulsvik

                  Nesbyen

                    Gol

                      Ål

                        Geilo

                          Finse

                            Voss

                              Dale

                                Vaksdal

                                  Arna

                                    Bergen