Jernbanekultur i storslått natur

På kulturminnedagen søndag 14. september ble Katterat stasjon og stasjonsområde på Ofotbanen gjenåpnet etter omfattende istandsetting. Det veiløse jernbanesamfunnet på Katterat framstår nå slik det en gang var. Det er bygget ny plattform, det er anlagt stasjonshage etter tegningene fra 1923, og hele området har blitt tilrettelagt for rekreasjon og opplevelser. Søndag tok nesten 300 toget til Katterat for å være med på gjenåpningen og et innholdsrikt program med jernbanekultur i sentrum.

Toget og jernbanekulturen sto i sentrum på kulturminnedagen på Katterat stasjon 14.september. Foto: Njål Svingheim

Barnefamilier, ungdom og eldre i skjønn forening. Speidere og jernbanekor, folk fra Rallarklubben og turgåere. Alle fant seg godt til rette på det nyoppussede stasjonsområdet på Katterat, vel 3 mil fra Narvik denne praktfulle høstdagen. Med sol fra skyfri himmel, helt vindstille og intense høstfarger ble åpningen av det re-etablerte området på og ved stasjonen en flott opplevelse.

Rallarkulturen gikk som en rød tråd gjennom dagen og både jernbanekoret og lokale trubadurer bidro til den rette stemningen. Selve åpningen ble foretatt av etatsdirektør for marked og samfunnskontakt i Jernbaneverket, Svein Horrisland. –Katterat er et flott eksempel på kulturminnevern og samtidig tilrettelegging for aktiv bruk, sier han.

I samarbeid med lokale aktører hadde Jernbaneverket lagt opp til et omfattende program der alt fra dressinsykling på det såkalte museumssporet til fjellklatring for barna var blant ingrediensene. I tillegg var det omvisninger og guiding i stillverk, trafostasjon og blant de gamle bolighusene for jernbanefamiliene.

Det er gjennom et samarbeid mellom Jernbaneverket og det lokale grunneierlaget, Rombaksbotn grunneier- og brukerlag, at istandsettingen av området har blitt mulig. –Til selve istandsettingen har Jernbaneverket bidratt med ca 2 millioner kroner, forteller banesjef Thor Brækkan på Ofotbanen. –Vi mener at vern gjennom bruk vil være den beste måten å ta vare på dette unike stedet for ettertiden. Vi ønsker derfor å utvikle Katterat til et reisemål som kan brukes av turister, skoleklasser, og av næringslivet for mindre samlinger, kurs og konferanser etc. Planen er blant annet at det skal tilbys møtelokaler i stasjonsbygningen etter oppussing.