Vakrest i verden

Mest naturskjønne. Tar pusten fra deg. Fest for øyet. Salvelse for byfolk. Nei, det dreier seg ikke om selvskryt, men om hvilke uttrykk reiselivsjournalister over hele verden benytter om Bergensbanen og Flåmsbana.

I USA har det i 25 år eksistert en organisasjon som kaller seg «The Society of International Railwaay Travelers». «Samfunnet» organiserer høystandard jern-banereiser over hele verden og holder entusiaster oppdatert gjennom tidsskriftet «The International Railway Traveler».


Hvert år lager tidsskriftet ei liste over de 25 beste togreisene i verden, basert både på service, innkvartering, landskap, rutetabell, opplevelser utenfor toget og passasjertilfredshet. Årets liste ble offentliggjort i begynnelsen av mars, med to norske baner: Bergensbanen og Flåmsbana.

CargoNet på vei over fjellet. Foto: Øystein GrueI godt selskap
Utvalget er eksklusivt. Her finner vi berømtheter som Orientekspressen, Den transsibirske jernbane, The Rocky Mountaineer og The BlueTrain i Sør--Afrika.
Om Bergensbanen skriver tidsskriftet: Landskapet på den syvtimer lange reisen med Bergensbanen over Hardangervidda, det største villmarksområdet i Europa, tar pusten fra deg. Hold øynene åpne for reinsdyr og andre ville dyr på hva -Eurail--guiden kaller «den mest naturskjønne jernbanereisen i Europa».


Om Flåmsbana fortelles: Du vil få se -elver som skjærer gjennom dype raviner, kaskader av fossefall ned bratte, snødekkede fjellsider og gårder som klamrer seg svimmelt til loddrette hellinger. Flåmsbana er en av verdens bratteste jernbaner med standardmål, med en stigningsgrad på hele 5,5 prosent.

Flåm-tastisk
Denne typen sterke anerkjennelser trekker utvilsomt mange turister til Norge. Under tittelen «Flam-tasticjourney» fortalte Susan Pigg i kanadiske Toronto Star i begeistrede ordelag om reisen med Bergensbanen og Flåmsbana: «Passasjerene bringes ikke bare nær naturen, de kan også ta seg tid til å gå ut og føle den.»


På Flåmsbana intervjuer Pigg reise-byrå-agent Lisa Shearer, som har reist på noen av de mektigste jernbanestrekningene i verden i løpet av sin 53 år lange yrkeskarriere:
«Togreiser er så utrolig annerledes, men akkurat denne her rangerer veldig, veldig høyt på grunn av det spektakulære landskapet og de stoppene toget tar for at folk skal kunne gå av og fotografere. Jeg råder alltid de av mine klienter som skal til Norge å inkludere denne turen», sier Shearer og får selv rådets kvaliteter bekreftet til fulle gjennom sin første reise med Flåmsbana.

Salvelse for bysjeler
Andre får kanskje tipset om denne flotte traseen om bord på et fly. Magasinet til Continental Airlines har for eksempel brakt en artikkel med den fikse tittelen «Rails and Trails» (Skinner og Spor) om en reise med toget fra Oslo til Bergen. I et poetisk språk forteller forfatter Jeff Koehler om «frosne fosser som henger ned fra bratte, nedisede fjellsider som bomullsskjegg».

Endelig framme i Bergen kan han oppsummere: «Det vidstrakte landskapet har slitt oss ut, men har forfrisket oss også. Det har vært en salvelse for to bysjeler.»

Fra linjeomlegging ved Gråskallen. Foto: Øystein GrueIndisk beundring
På andre siden av kloden brakte Indias riksavis «The Hindu» en utførlig reportasje om en reise med Bergensbanen under tittelen «Naturens vidunderland».  Journalist SundaramLakshmi starter med å beskrive Bergens historie og attraksjoner før han går gjennom Bergensbanens strategiske betydning for hundre år siden.

Den grundige artikkelen slutter i Oslo, der den anbefaler både Karl Johans gate, Vigelandsparken og Vikingskipene på Bygdøy. Oppsummeringen lyder: «Utsikter som tar pusten fra deg og uberørt natur – Norge er en fest for øyet.»

Den aller beste
I all beskjedenhet venter vi til slutt med å vise til den innflytelsesrike reiselivseksperten Gary Warner fra California, som rangerte sine ti favoritt-togreiser i den amerikanske storavisen Chicago Tribune. Her er han ikke snauere enn han utkårer Bergensbanen til verdens vakreste jernbanestrekning!

Warner tok for seg hastighet, teknologi, naturoppleving og komfort. Også ved tidligere anledninger har Bergensbanen blitt kåret til verdens mest spennende.